Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maastricht wordt broedplaats voor zorginnovatie

Mark van Dorresteijn
Op de Brightlands Maastricht Healthcampus komt een nieuw gebouw dat dient als broedplaats voor zorginnovatie. Dat maken de Universiteit Maastricht (UM), azM/Maastricht UMC+, Provincie Limburg en gemeente Maastricht bekend.
Maastricht wordt broedplaats voor zorginnovatie

Het gebouw heet Mosae Vita en is volgens de bedenkers meer dan een gebouw. ‘Het is een nieuw concept waaruit door een wisselwerking met het zorgveld (patiënten, huisartsen, specialisten, wetenschappers en ook mkb-bedrijven)  zorginnovaties voortvloeien.’ Daarnaast krijgt het gebied een facelift om de campus als zodanig meer uitstraling te geven met ontmoetingsplekken in een parkachtige omgeving.

Mosae Vita

De filosofie achter Mosae Vita is de aandacht in de gezondheidszorg te verleggen van gezond maken naar gezond blijven door bijvoorbeeld adviezen op het gebied van leefstijl, voeding en beweging. Het wordt een ‘levend lab’ waar nieuwe vindingen meteen getest en daarna te gelde gemaakt kunnen worden. De verwachting is dat Mosae Vita nieuwe arbeidsplaatsen oplevert, dat er nieuwe bedrijven door ontstaan en het concept enkele honderden indirecte banen creëert. Het gebouw moet in 2017 openen.

Gezond leven

Voorzitter Guy Peeters van de raad van bestuur van het Maastricht UMC+: ‘Mosae Vita staat voor een gezond leven voor alle Limburgers. Door met verschillende partijen samenwerking te zoeken, zijn we als Maastricht UMC+ in staat onze kennis en kunde ten aanzien van gezondheid en gezond leven, te vertalen naar praktische waarde voor de Limburgse bevolking. Dat draagt ook bij aan het op lange termijn betaalbaar houden van de zorg. Bovendien geeft het de economie een impuls door het creëren van werkgelegenheid en het verbeteren van het vestigingsklimaat.’

Gebiedsontwikkeling

UM, azM/MUMC+, provincie en gemeente onderschrijven een structuurvisie waarin de komende jaren het campusterrein onder handen wordt genomen. De huidige locatie is gedateerd en moet op de schop. Dit gebeurt in twee fasen. Eerst wordt in de komende vier jaar de openbare ruimte van de campus aangepakt. In het hart van de campus komt onder andere een park dat wordt ingericht om ontmoetingen, inspiratie, buitenactiviteiten en sport te stimuleren. De kosten van de eerste fase bedragen circa 10 miljoen euro. Voor de tweede fase hebben partijen de intentie om nadere plannen te ontwikkelen om de nog braakliggende terreinen op de Brightlands Maastricht Health Campus te ontwikkelen tot een aantrekkelijke vestigingslocatie voor nieuwe bedrijven en instellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.