Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Maatregelen overheid leiden tot minder medicatie’

Redacteur KinderopvangTotaal
Huisartsen diagnosticeren minder vaak angst- en slaapstoornissen en schrijven minder slaappillen voor sinds de overheid de vergoeding voor slaappillen in 2009 heeft afgeschaft. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL onder huisartsen.
‘Maatregelen overheid leiden tot minder medicatie’

NIVEL-programmaleider Liset van Dijk: “Dit betekent dat een overheidsmaatregel het voorschrijfgedrag van artsen kan beïnvloeden. Op deze manier wordt nieuw gebruik van slaappillen voorkomen en het gebruik teruggedrongen.”

Nieuwe diagnoses

De NIVEL-onderzoekers analyseerden de gegevens van 13.596 patiënten met een angst- of slaapstoornis uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Nadat de vergoeding is afgeschaft, stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen vast: 2.863 in 2009 vergeleken met 3.254 in 2008. Ook het aantal nieuwe diagnoses van angststoornissen ging omlaag van 3.710 in 2009 naar 3.769 in 2008.

Top 10

Het aantal patiënten dat na de eerste diagnose een benzodiazepine kreeg voorgeschreven nam af met 5 tot 10 procent. Vooral het aantal herhaalrecepten daalde van 43 naar 36 procent bij angststoornissen, bij slaapstoornissen van 43 naar 35 procent. De benzodiazepines verdwenen uit de top-10 van meest voorgeschreven geneesmiddelen. De onderzoekers vonden geen toename in gebruik van de alternatieve behandeling van angststoornissen.

Patiëntendossier

Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met 350.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt anonieme gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees ook:

Apothekers ontwikkelen uniform medicatieoverzicht

Medicatiesoftware maakt gevaarlijke fouten

Minder medicatiefouten en overdiagnostiek met online trombos…

8 REACTIES

  1. Als er een ernstige stoornis is bij een patient waarbij de medicatie een belangrijk onderdeel is van de behandeling, dan is vergoeding toch mogelijk. De arts stelt dan een z.g. B2 indicatie en zet dat op het recept. Zo krijgt iemand toch de behandeling die nodig is. De regeling van ‘normaal’ gesproken niet vergoeden heeft er toe geleid dat het z.g. ‘gemaksgebruik’ (Rolling Stones: ‘mothers little helper’) is teruggedrongen, dat zou dus ongeveer 10% zijn blijkens bovengenoemde cijfers maar dat kan nog beter, dat blijkt o.a. uit promotie onderzoek (van drs. naar dr.)De B2 indicatie wordt dus nog veel gesteld. Als huisarts zou ik de indicatie niet stellen want als een benzodiazepine zo nodig is, is behandeling door psycholoog en/of psychiater nodig(een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven maar soufleert de huisarts vaak wel). Maar dat gaat dus nu € 200 kosten door de eigen bijdrage per 010112.

  2. Lees alle reacties
  3. Tja, hoe in een dag twee artikelen elkaar akelig tegen spreken!
    http://www.skipr.nl/actueel/id10054-preventiecursus-geen-paniek-krijgt-zonmw-parel.html
    Paniekklachten gaan slechts in 20 procent van de gevallen vanzelf over.
    Verplaatsing dus van de kosten!!!
    I.P.V pillen therapie. Preventiecursus ‘Geen Paniek’ krijgt ZonMw Parel
    Bezuiniging????
    Wanner begint men in te zien dat ziek zijn geen keuze is, dat ook zieken een menswaardig bestaan wensen te hebben? Dit is dus het alternatief Esther!!!!

  4. Deze manier van berichtgeving valt dus duidelijk onder #Framing er wordt nl een conclusie getrokken op basis van de hoeveelheid van bepaalde voorgeschreven medicijnen. Dit betekend helemaal niet dat die mensen die deze medicijnen niet meer krijgen voorgeschreven geen slaap of angststoornissen etc meer hebben of dat het minder zou voorkomen. Het betekend louter dat omdat het medicijn niet meer vergoed wordt waardoor er mensen zijn die het niet meer kunnen of willen betalen samen met de artsen op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Het zou zelfs kunnen betekenen dat er nu mensen onbehandelt met hun klachten door blijven lopen dankzij deze maatregel.

  5. Het principe is dat medici op grond van hun studie de volmacht hebben om medicatie te kunnen en mogen voorschreven op grond van medische noodzaak.Dit recht is aan geen enkel ander voorbehouden.Mocht de Miniter of Overheid in het algemeen een andere mening toegedaan zijn,dan lijkt het mij zinvol om een verzekerde die een dergelijk advies treft een procedure te laten beginnen tegen het Ministerie van Volksgezondheid of de Nederlandse Staat en dan een zogenaamde verijwaringsprocedure,waarbij de beleidsmakers in vrijwaring kunnen worden opgeroepen.Het beleid van dit Kabinet moet op deze legitieme wijze afgestraft worden.

  6. @Ralph: in die laatste zin staat nu gewoon onzin.
    de suggestie wordt gewekt dat patiënten die in het verleden slaapmiddelen kregen voorgeschreven nu zonder verdere behandeling de spreekkamer verlaten. dat kan zo zijn.
    maar het kan ook zijn dat de arts meer aandacht aan hun klachten geeft, en wellicht tot een andere diagnose komt, nu hij niet meer de gemakkelijke keuze voor een slaapmiddel heeft. dit blijkt niet uit het onderzoek.
    tenslotte kan het zo zijn, dat patiënten langs een andere weg middelen verwerven om hun slaapstoornis te bestrijden, zonder dat dit in de dossiers bij de arts is terug te vinden.
    het bericht roept wat mij betreft dan ook meer vragen op dan het beantwoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.