‘Als wij het niet doen, wie dan?’, reageert bestuurder Mirjam van Velthuizen op de digitale innovaties van UMC Utrecht. Naast het interview met Van Velthuizen in dit nummer onder meer een artikel over verplichte landelijke uitwisseling van gegevens, digitale zorgplannen en de komst van de pgo’s.
Adviesbureau Beter Healthcare heeft net als vorig jaar voor Zorgvisie een epd-overzicht ggz samengesteld. Dit jaar is voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen verschillende branches binnen de ggz. Dit levert interessante inzichten op.
Straks kunnen patiënten met hartfalen een beroep doen op een virtuele dokter. Avatar Molly, nu nog actief als verpleegkundige, wordt klaargestoomd met de algoritmes voor cardioloog.
Visioplan is geen papieren zorgplan op de plank, maar een digitale tool waarmee cliënt en begeleider op een speelse manier doelen op verschillende leefgebieden monitoren.
100 procent digitale gegevensuitwisseling in de zorg binnen vijf jaar: een grootse ambitie. Niet de techniek vormt de grootste uitdaging maar een verandering van mindset bij betrokkenen.
Lange tijd was het UMC Utrecht voorloper met het patiëntenportaal. De verantwoordelijke bestuurder Mirjam van Velthuizen hanteert dan ook het principe no guts, no glory.
Bijna acht jaar lang zag VWS aan hoe her en der belanghebbenden probeerden landelijke uitwisseling van medische gegevens mogelijk te maken. Nu gooit minister Bruins het over een andere boeg.
De persoonlijke gezondheidsomgeving komt er. Hoe en wanneer is nog niet duidelijk. En wie gaat zo'n pgo betalen?
Nu het ministerie haast maakt met digitale informatie-uitwisseling neemt het belang van RSO's toe. Een overzicht van doelstellingen, werkwijzen en projecten van koepelorganisatie RSO Nederland en haar achterban.
In de rubriek Nieuwe media de app 'Isala Zwanger worden'. De app is bedoeld voor paren met een kinderwens, vertelt gynaecoloog Gijs Teklenburg.
Elk middel lijkt geoorloofd om ict-leveranciers ertoe te bewegen hun systemen open te stellen. De vraag is wat we ermee bereiken, schrijft Johan Vos in zijn bijdrage.
Spoedzorg voor patiënten uit EU-landen verloopt binnenkort via 'contactpunten e-health'. Die leveren de gezondheidsgegevens van de buitenlandse patiënt. Nederland sluit als laatste aan.