Zorgvisie magazine nr. 3, 2019

  Cover Zvm03 270x370

  Het coverinterview in dit nummer is met Suzanne Kruizinga, bestuurder Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Zij pleit ervoor van de spoedzorg een nutsvoorziening te maken.
  Verder een fotoverslag van de verkiezing van de Zorgmanager van het Jaar. En achtergrondartikelen over het feit dat preventie niet in het basispakket zit. Hierdoor komen effectieve leefstijlinterventies niet goed van de grond.

  Peter Hoppener

  Zorg volgens richtlijn soms patiëntonvriendelijk

  Door een fietsongeluk en door darmkanker heeft interim-bestuurder Peter Hoppener veel ervaringen als patiënt. Die zijn niet allemaal positief.

  IC-café in Tilburg

  Nazorg in het café

  Het IC-café is in opmars. Mensen die op de intensive care hebben gelegen, kunnen hier samen met hun naasten informatie krijgen en lotgenoten ontmoeten. Geen overbodige luxe, want de gevolgen van een ic-opname vormen een onderschat probleem.

  Onderzoek inzet ervaringsdeskundigheid ggz-professionals

  Ervaringskennis professionals helpt mensen met psychische problemen

  Ggz-professionals kunnen hun eigen worsteling met psychische problemen inzetten in de behandeling van hun cliënten. Simona Karbouniaris onderzoekt hoe dit bijdraagt aan het herstelproces.

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Redactioneel

  Bekijk het probleem van de acute zorg met een frisse blik, schrijft Simon Broersma in zijn hoofdredactioneel commentaar.

  Suzanne Kruizinga

  Suzanne Kruizinga

  Zorgen voor goede zorg. Dat is haar drive. 'Ik wil de spelregels veranderen.'

  Terecht

  Terecht: Actieve autoriteit

  Claudia Bruins schrijft deze maand in de juridische rubriek Terecht over de ACM, die behoorlijk actief is in de zorg.

  Genomineerd voor titel Zorgmanager van het jaar 2019

  Zorgmanager van het jaar

  Peter de Visser, algemeen directeur van Incluzio, is op 18 april gekozen tot Zorgmanager van het Jaar 2019. Hij won de prijs omdat hij volgens de jury met het zorg- en welzijnsbedrijf Incluzio op een vernieuwende en enthousiasmerende wijze verbinding maakt tussen zorg, welzijn en andere disciplines.

  Pag24 27a Arbeidsmarkt Akinshin

  Gaten dichten

  De tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg lopen hard op. Zorginstellingen doen er goed aan niet alleen aandacht te hebben voor werving, maar vooral ook voor het behoud van nieuwe medewerkers.

  Preventie Betaaltitel Ontbreekt

  Geen plek voor preventie in het basispakket

  De financiering van effectieve leefstijl-interventies die deel uitmaken van de behandeling van ziekten, komt niet goed van de grond. Dat komt doordat deze vorm van preventie niet in het basispakket zit.

  Adriano Huis

  Het Adriano Huis uniek in zijn soort

  Farid El-Khassim en Jelle Gillissen, twee door de wol geverfde groepsleiders in de specialistische gehandicaptenzorg, mogen zich sinds vorig jaar bestuurders noemen van Het Adriano Huis. Een kleinschalige woonzorginstelling in Bergen op Zoom. 'Eigenlijk zou elke zorgbestuurder from scratch moeten beginnen.'

  Norm Integere Bedrijfsvoering

  NZa en IGJ zien zorggeld weglekken

  Zorgondernemers onttrekken geld aan de zorg via schimmige constructies, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de Nederlandse Zorgautoriteit ontberen de bevoegdheden om handhavend op te treden. De zorg zou een wettelijke norm voor integere en professionele bedrijfsvoering moeten krijgen, vinden IGJ en NZa.

  Janine Oosting

  De agenda van: Janine Oosting

  De agenda van Janine Oosting stond de afgelopen tijd in het teken van samenwerking. Samenwerking met de gemeente, vvt-instellingen en huisartsen. Op die manier ontstaan ideeën om de juiste zorg op de juiste plek te brengen.

  Jacqueline Joppe

  Column Jacqueline Joppe: Werkkennis in het bestuur

  Kennis moet van de bestuurskamer naar de huiskamer, en terug, schrijft Jacqueline Joppe in haar column.