Zorgvisie magazine nr. 1, 2019

  Zorgvisie magazine, nr. 1 2019
  Foto: Paul Tolenaar

  In het eerste nummer van 2019 toont staatssecretaris Paul Blokhuis zich tevreden over twee akkoorden: het hoofdlijnenakkoord ggz en het preventieakkoord. Ook geeft hij zijn visie over hoe deze ‘positieve ontwikkeling’ moet worden doorgezet. Verder onder meer: moeizame communicatie tussen aios en arts doorbroken, waardegedreven ziekenhuiszorg op zijn Indiaas en ggz-consumptie en -behoefte op populatieniveau op elkaar afgestemd.

  Jim van os

  Jim van Os: de ggz levert ondoelmatige zorg

  Hoogleraar psychiatrie Jim van Os wil met de pilot ‘Population value based healthcare’ in Nieuwegein op populatieniveau zorgbehoefte en -consumptie afstemmen. Meer kwaliteit tegen minder kosten is het doel.

  bestuurder Jolanda Buwalda van Omring

  De agenda van… Jolanda Buwalda

  Jolanda Buwalda is de afgelopen tijd vooral bezig geweest met de toekomst. Zo tekende de bestuursvoorzitter van Omring een meerjarencontract met VGZ, waarin expliciet wordt gevraagd om innovatieve en doelmatige ideeën. Dat betekent verandering voor de cure-tak van de organisatie. De zorg wordt vaker thuis in plaats van in het ziekenhuis verleend.

  Presentiemethode 660

  Meer werkdruk, toch meer aandacht

  Met de methode Presentie leren medewerkers hoe ze met meer aandacht voor cliënten kunnen zorgen. Bij de implementatie van Presentie is erkenning van de werkdruk essentieel.

  Reverse innovation

  Reverse innovation: leren van Indiase voorbeelden

  Zorgmodellen die in India innovatief en succesvol zijn, zouden in het Nederlandse zorgsysteem disruptief zijn. Er zitten echter wel onderdelen in waarmee ook hier waardegedreven zorg is te realiseren.

  Personalized Health

  Personalized health: de nieuwe droom van de zorg

  Er staat een opvolger klaar van evidence based behandelen: personalized health, gezondheidszorg op de maat van ieder uniek persoon.

  Heegsma En Dubbelman

  Waarderend onderzoek helpt raden van toezicht

  Door ‘waarderend onderzoek’ toe te passen op intern toezicht ontstaat ruimte voor ‘de inhoud’ in de volle agenda van de rvt.

  levensloopbegeleiding door Middin

  Mensen met een lvb gebaat met integrale levensloopbegeleiding

  Meer oog en steun voor mensen met een lichte verstandelijke beperking voorkomt veel ellende en maatschappelijke kosten. Zowel de gemeente Rotterdam als zorgaanbieder Middin maken er werk van.

  Artikel 18 Wtzi

  Artikel 18 Wtzi heeft zijn betekenis verloren

  Binnen de sector groeit de hoop dat artikel 18 Wtzi eindelijk wordt geschrapt. En dat daarmee definitief het doek valt voor het College sanering, constateert notaris Janbert Heemstra.

  Open en eerlijke communicatie tussen arts en aio

  Best practice: open en eerlijke communicatie tussen arts en aio

  De aanvaring die kindercardioloog Wim Helbing en kinderarts Anne de Pagter in 2011 in het Erasmus MC hadden, werkt tot op vandaag de dag door. Op een positieve manier.

  Dermatoloog Esther van Zuuren

  Veel verloren maar ook veel gekregen

  Al meer dan twintig jaar valt multiple sclerose het lichaam aan van dermatoloog Esther van Zuuren (51). De ziekte verloopt grillig.

  Ericbassant

  Redactioneel

  Laatste hoofdredactioneel commentaar van Eric Bassant.

  Zeeland A

  Oud in Zeeland: SVRZ-bestuurder neemt afscheid met een boek

  Acht jaar was Gabrielle Davits bestuurder van SVRZ, instelling voor ouderenzorg met veel kleinschalige verpleeghuizen door heel Zeeland. In november ging ze met pensioen en liet een bijzonder boek na: Zeeuws Geluk.

  Pag36 37a Swensen 4303

  Topsprekers op bezoek

  Mayo Clinic behoort al jaren tot de top van de Amerikaanse gezondheidszorg. Patient safety, samenwerken, van elkaar leren en het patiëntbelang zijn leidend. Op het Zorgvisie Executive Seminar deelde Mayo de ingrediënten voor het succes.

  Hoogleraar Pauline Meurs

  Column Pauline Meurs: Zelfbereid in de apotheek

  Paul Blokhuis

  Interview Paul Blokhuis

  Met het hoofdlijnenakkoord ggz en het Nationaal Preventieakkoord werft staatssecretaris Blokhuis een breed draagvlak en 'is de juiste beweging ingezet'.

  Duurzame Netwerken In De Maak

  Duurzame netwerken in de maak

  Een cruciaal ingrediënt voor een effectief regionaal zorgnetwerk is een brede invulling van de netwerkwaarde.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.