Zorgvisie magazine nr. 6, 2019

  Zorgvisie magazine, nr. 6, 2019

  In het coverinterview vertelt Jet Bussemaker hoe zij haar taak als nieuwe voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving wil invullen. Verder in het zesde nummer van Zorgvisie onder meer artikelen over het ‘risicoloze ondernemerschap’ in msb’s, over de Wet zorg en dwang in de praktijk en een reportage over hoe je ouderen in beweging houdt in het verpleeghuis.

  Canoy

  Column Marcel Canoy: Think BIG

  Hoera! We hebben er weer een nieuw beroep bij. De regieverpleegkundige. Je moet er maar opkomen.

  Geld Met Stethoscoop Adobestock

  Msb’s ondernemen zonder risico’s

  In het hart van de medisch-specialistische zorg mogen msb’s winsten aan zichzelf uitkeren. Vrijgevestigde specialisten verdienen gemiddeld per jaar een ton meer dan de ziekenhuisbestuurder.

  De robopump meet continu de bloedsuikerwaarden van diabetes-1-patiënten

  Innovatie: Vrijheid met kunstmatige alvleesklier

  Ruim vijftien jaar geleden bleek Robin Koops diabetes type 1 te hebben. Sindsdien werkt hij aan een kunstmatige alvleesklier, waarvan de marktlancering nu aanstaande is. ‘Het is extreem belangrijk dat dit in het basispakket komt.’

  Beweegcoach

  De opkomst van de beweegcoach

  Bij Argos Zorggroep in Hoogvliet werken sinds een half jaar vijf beweegcoaches. Zij brengen letterlijk beweging in de verpleeghuizen en voorkomen dat ouderen nog kwetsbaarder worden.

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Salarissen bij msb’s zijn schimmig

  Transparantie is het toverwoord van de laatste jaren in de zorg. Transparantie in kosten, uitkomsten, winsten, politieke besluitvorming, salaris, medicijnprijzen en ga zo maar door.

  Iris van Bennekom

  Klem tussen protocol en hart

  In 2012 kreeg zorgbestuurder Iris van Bennekom de diagnose borstkanker. Ze moest strijden tegen protocollen en systemen om ruimte te krijgen voor wat ze zelf belangrijk vond.

  Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg

  Technologie als verjongingskuur voor de raad van toezicht

  Uit onderzoek van de NVTZ blijkt dat de raden van toezicht behoorlijk gedigitaliseerd zijn. Tegelijkertijd biedt de opkomst van zorgtechnologie kansen voor verjonging. Maar er zijn ook verbeterpunten, zoals de zichtbaarheid in de eigen organisatie. Dat zegt Marius Buiting, directeur van de NVTZ.

  Street Sign Healthy Versus Sick

  Compensatie chronisch zieken

  Zorgverzekeraars lijden voorspelbaar verlies op chronisch zieken. Het spook van risicoselectie bedreigt het zorgstelsel.

  Isala Hartcentrum660

  Zorg dichtbij waar het kan

  Het is de wens van minister Bruins voor Medische Zorg om laagcomplexe zorg dichtbij of thuis aan te bieden. In een brief hierover aan de Tweede Kamer gaf hij daarvan een paar voorbeelden. Om die zorg op poten te zetten, is veel nodig, zo blijkt.

  dure medicijnen

  Kies de juiste onderhandelstrategie

  De onderhandelingen over medicijnprijzen vinden plaats op verschillende niveaus en aan verschillende tafels. De rolverdeling moet daarom duidelijker. Samen optrekken en een onconventionele strategie helpen de prijzen omlaag te brengen.

  RVS-voorzitter Jet Bussemaker

  RVS-voorzitter Jet Bussemaker: ‘Aansturing van de zorg moet anders’

  De systemen in het zorgstelsel werken bijna perfect in de zin van verantwoording van zorg. Toch ontvangen mensen lang niet altijd de juiste zorg, constateert de nieuwe voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. ‘We zijn het perspectief van burgers kwijtgeraakt.’

  Verpleegkundigen Arnomassee

  De opkomst en ondergang van BIG II

  De Wet BIG II moest eindelijk het onderscheid regelen tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. Maar na een storm van protest onder verpleegkundigen moeten de veldpartijen en minister Bruins terug naar af.

  Checklist

  Wetsvoorstel behelst hoge eisen aan informatieplicht jegens cliënt

  Begin juni is een wetsvoorstel aangenomen tot wijziging van de wettelijke regeling inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst, meestal aangeduid als de WGBO.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.