Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Magistraal

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Laat het maar aan de farmaceutische industrie over om geld te verdienen.
Carina_450.jpg

Net nu minister Schippers iets lijkt te hebben bereikt door te onderhandelen met de farmaceutische sector, loopt het geld aan de andere kant weer weg. 

Dure medicijnen
Het onderhandelresultaat bij het middel nivolumab is dusdanig substantieel dat het nu deel uit mag gaan maken van het basispakket en bereikbaar is voor alle patiënten met uitbehandelde longkanker. Wij moeten de minister trouwens op haar woord geloven want de daadwerkelijk onderhandelde korting moet geheim blijven.  Schippers zegt dat haar onderhandelpositie weg is, zodra ze informatie prijs geeft. Daar zou ze best eens gelijk in kunnen hebben. Gevolg is wel dat alle Europese landen apart moeten blijven onderhandelen over dure geneesmiddelen en elkaars prijzen dus niet kennen. Over onderhandelpositie gesproken.

Registratie
Farmaceuten van niet zulke gewilde, prijzige, kankermedicijnen doen het anders. Je kan je natuurlijk ook op de bulk richten. Zo moeten mensen die het ADHD-medicijn dexamfetamine gebruiken ineens gemiddeld vijftig euro per maand bijbetalen. Omdat er een farmaceut is die het middel heeft laten registeren op de Nederlandse markt. Kost een paar centen: een half miljoen euro om precies te zijn, maar dan heb je ook wat. Dexamfetamine is gewoon verkrijgbaar als magistraal bereid middel, dus door een apotheker zelf. Apothekers konden dat tot voor kort aan elkaar doorleveren, maar dat mag nu niet meer omdat er nu een geregistreerd middel voor bestaat. Tel uit je winst: een vier keer zo duur geneesmiddel waarvan de fabrikant de winst in zijn zak steekt zonder er zelf iets voor te hoeven doen. Het is niet eens voor het eerst. Deze truc is al eerder uitgehaald, namelijk bij het MS-medicijn Tecifedera. Dat middel is tien keer zo duur geworden. Zo gaan we de kosten nooit beheersen.

Businesscase
Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan het creatief rekenen van de medicijnenindustrie.  Ik denk: leermoment. Dat hadden de apothekers zelf ook kunnen doen. Ik zie mogelijkheden voor patiëntenverenigingen die hun eigen medicijn kopen, met behulp van crowdfunding. Als het mogelijk is om geld bij elkaar te sprokkelen voor een dure behandeling in de USA of een kostbaar hulpmiddel, ligt je eigen medicijn misschien ook wel binnen bereik.  Mits de aandoening niet zo ernstig is dat de medicijnen onbetaalbaar zijn geworden. In dat geval maakt de minister zich wel weer druk om je.  

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.