Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

MantelPlan ondersteunt mantelzorgers via website

Annelies Vermeulen
Zorgorganisatie Vierstroom heeft samen met ondernemer Rien van Adrighem van IC 180 Graden een nieuw product ontwikkeld om mantelzorgers te ondersteunen. MantelPlan maakt gebruik van ‘slimme’ technologie om mantelzorgers en vrijwilligers te helpen de zorg voor de naaste makkelijker te plannen.
MantelPlan ondersteunt mantelzorgers via website

In essentie komt het neer op het bij elkaar brengen van vraag en aanbod via een website. De computer zorgt voor de best beschikbare match. De mantelzorger accepteert deze altijd eerst voordat er iemand bijspringt. De mantelzorgers die hier gebruik van willen maken, moeten toegang hebben tot internet en een mobiele telefoon. Gemeenten kunnen met MantelPlan hun wettelijke taak invullen om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen. Zorgverzekeraars kunnen MantelPlan inzetten in het kader van preventie.

Onbekende vrijwilliger

Het unieke van MantelPlan is dat de garantie kan worden gegeven dat men altijd geholpen wordt. Lukt het namelijk niet om binnen de kring van bekenden van de zorgvrager de hulp te regelen dan probeert MantelPlan een match te maken met nog onbekende vrijwilligers. Die kunnen verbonden zijn aan bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, kerken, ouderenbonden en verenigingen. Als er een vrijwilliger wordt voorgesteld via MantelPlan moet die altijd door de zorgvrager worden geautoriseerd. Als er dan nog geen match gemaakt kan worden, komt de zorgvraag bij een aangesloten thuiszorgorganisatie uit. Via het invoeren van de postcode van de zorgvrager, kan worden bekeken welke organisatie hiervoor beschikbaar is. De zorg die dan geleverd wordt met toestemming van de zorgvrager, is volledig particulier bekostigd. Maar voordat men de ondersteuning inschakelt, wordt er weer om toestemming gevraagd. Door deze werkwijze kan de garantie worden gegeven dat er altijd hulp wordt geboden door iemand die men vertrouwt.

Abonnement

Zorgvragers kunnen via een abonnement gebruikmaken van MantelPlan. Binnen dit abonnement, dat per maand kan worden opgezegd, kunnen zoveel mantelzorgers en vrijwilligers als men wil worden aangemeld. MantelPlan is voor mantelzorgers en vrijwilligers gratis. Dat geldt ook voor leden van Vierstroom. Mensen die nog geen lid zijn, kunnen de eerste drie maanden met een korting gebruikmaken van MantelPlan. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Lokale website voor hulp mantelzorgers online

UVIT vergoedt cursus mantelzorgers dementiepatiënt

Zuwe start met mantelzorg community Caren

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.