Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorg kan niet door gemeenten afgedwongen worden

Gemeenten kunnen kinderen van hulpbehoevenden niet dwingen tot het verlenen van mantelzorg. Een van de drie hoogste bestuursrechters, de Centrale Raad van Beroep, heeft deze week de gemeente Etten-Leur hierover teruggefloten, aldus de Volkskrant.
ouderen400.jpg

Etten-Leur had van een hulpbehoevende vrouw het persoonsgebonden budget (pgb) beëindigd. Met dit geld betaalde zij haar dochter om haar huis schoon te maken. Volgens Etten-Leur zou de dochter dat gratis moeten doen, als mantelzorger. De gemeente kwam tot haar oordeel op basis van de nieuwe Wmo, schrijft de Volkskrant. Volgens de Wmo zijn hulpbehoevenden zelf meer verantwoordelijk om zich te redden en moeten ze een beroep doen op familie en buren. Etten-Leur vindt dat de moeder bij haar dochter kon aankloppen. Die woonde dichtbij en had geen werk.

Rechter
Toen ze er niet langer voor werd betaald, stopte de dochter met schoonmaken bij haar moeder. Hierop stapte die naar de rechter om haar pgb terug te eisen. Ze won de zaak. ‘De gemeente mag niet van de dochter verwachten dat zij de huishoudelijke hulp onbetaald verricht’, oordeelde de rechter.

Wmo 2015
Het is niet voor het eerst sinds de invoering van de Wmo in 2015 dat een gemeente een zaak hierover verliest. In mei vorig jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat gemeenten verantwoordelijk blijven voor het schoonhouden van de huizen van hun hulpbehoevende inwoners. Veel gemeenten die te rigoureus hadden gesneden in de verstrekking van deze thuiszorg, moesten hun beleid aanpassen.

Katwijk
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) ziet hier streng op toe. Hij dwong in december de gemeente Katwijk haar beleid snel aan te passen. Katwijk had besloten alleen nog hulpbehoevende inwoners met een laag inkomen via de bijzondere bijstand de huishoudelijke hulp te vergoeden.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.