Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marjanne Sint voorzitter Transitie Autoriteit Jeugd

Staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (VenJ) hebben de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) opgezet. Deze nieuwe Autoriteit neemt actie als gemeenten en jeugdzorgaanbieders er onderling niet uitkomen. Marjanne Sint wordt de voorzitter.
Marjanne Sint voorzitter Transitie Autoriteit Jeugd

In een eerder interview met Zorgvisie over haar vertrek als bestuursvoorzitter bij Isala, zei Sint over haar werk: ‘Ik heb mijn hart verloren aan de gezondheidszorg. Daar wil ik actief in blijven, alleen niet meer in zo’n hectische baan als bestuurder. Ik verheug me erop om me meer met de inhoud bezig te gaan houden, tot nu toe was ik natuurlijk vooral met de bedrijfsvoering bezig.’

Transitiebureau

De Transitie Autoriteit Jeugd moet op 1 april 2014 uit de startblokken zijn, of zoveel eerder als mogelijk. De TAJ komt in actie als er signalen zijn dat ergens in Nederland de zorg voor kinderen en gezinnen in het gedrang raakt omdat goede afspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders uitblijven. In eerste instantie zal de TAJ actie nemen om alsnog goeie afspraken te bewerkstelligen. Als dat niet snel genoeg gebeurt, adviseert de TAJ aan de staatssecretarissen om een aanwijzing aan gemeenten op te leggen. De TAJ kan ook adviseren over sanering van een zorgaanbieder en hoe omgegaan kan worden met eventuele resterende frictiekosten die daarbij optreden.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Rapport Transitiecommissie

Met het opzetten van de TAJ reageren Van Rijn en Teeven op het derde rapport van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd onder leiding van Leonard Geluk. De staatssecretarissen noemen dit rapport “kritisch” met niet mis te verstane signalen dat gemeenten en aanbieders van jeugdhulp op korte termijn prioriteiten moeten stellen, keuzes moeten maken en besluiten moeten nemen zodat de zorg voor kinderen en gezinnen die het nodig hebben goed geregeld is op 1 januari 2015.

Nieuwe stelsel

Op 1 januari 2015 moeten kinderen en gezinnen die het nodig hebben in elke gemeente eenvoudig kunnen aankloppen voor hulp. Als kinderen nu al gebruik maken van een vorm van jeugdhulp of jeugdzorg moet dat gewoon doorlopen, zodat zij zo weinig mogelijk merken van de overgang naar het nieuwe stelsel. De wet is helder, er zijn garanties afgegeven over de budgetten. Nu moeten vooral gemeenten doorpakken om het in de praktijk ook echt te regelen, samen met zorgaanbieders.

Vliegende brigade

Gemeenten kunnen op maat ondersteuning inroepen van een vliegende brigade van deskundigen als zij tegen knelpunten aanlopen, bijvoorbeeld met betrekking tot inkoop van jeugdhulp, financiën of het organiseren van de toegang tot zorg en ondersteuning. De vorderingen van de gemeenten worden op de voet gevolgd met de Transitiemonitor. Daarmee ontstaat een zeer gedetailleerd beeld over het tempo en de voortgang per gemeente. Zodat er actie ondernomen kan worden als een gemeente achterblijft.

Meldpunt

Verder is tijdens de behandeling van de Jeugdwet in de Eerste Kamer besloten dat er een centraal meldpunt komt waar kinderen en gezinnen terecht kunnen als er ondanks alle inspanningen iets misloopt als gevolg van het nieuwe jeugdstelsel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.