Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mark van Houdenhoven wordt hoogleraar

Mark van Dorresteijn
Van Houdenhoven is per 15 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Van Houdenhoven is voorzitter van de raad van bestuur van de Sint Maartenskliniek.
Mark van Houdenhoven wordt hoogleraar

Sinds 2004 is Van Houdenhoven als bestuurder verbonden geweest aan diverse ziekenhuizen. Hij promoveerde in 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het thema zorglogistieke bedrijfsvoering. Sinds 2014 is hij bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. Als bestuurder maakt hij zich sterk voor een innovatieve samenwerking met andere partners rondom de zorg voor de patiënt. Die samenwerking strekt zich uit van andere ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsen tot onder andere industriepartners die zijn betrokken bij de zorg.

Bijdragen

Als bijzonder hoogleraar wil hij bijdragen aan het onderzoek hoe duurzame relaties kunnen worden gerealiseerd die bijdragen aan kwaliteit van leven in de samenleving, efficiëntere en effectievere zorg en aan innovatie. Ook pleit hij voor een betere samenwerking tussen instellingen onderling om de patiënt weer optimaal in het dagelijks leven terug te kunnen brengen. Van Houdenhoven: ‘Op deze manier krijg ik de kans bij te dragen aan het debat over de duurzame toekomst van de gezondheidszorg en de wijze waarop de samenleving en zorgbedrijven kunnen bijdragen aan de gezondheid van haar inwoners. De Health Valley Oost-Nederland, waarbinnen onder andere de Radboud Universiteit, Universiteit Twente, het Radboudumc, Maasziekenhuis Pantein, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, revalidatiecentra, patiënten, industriepartners, huisartsen, verzekeraars, Euregio en de Sint Maartenskliniek zich bevinden, is daarvoor bij uitstek dé plek.’

Managementwetenschappen

De Faculteit der Managementwetenschappen richt zich op sturings- en inrichtingsvraagstukken van complexe organisaties in de publieke en private sfeer. De gezondheidszorg is sterk in beweging, waarbij meerdere complexe organisaties met verschillende verantwoordelijkheden, vorm en inhoud geven aan de zorg voor patiënten. In het facultaire onderzoeksspeerpunt Governance and Innovations in Social Services (GAINS) staat de innovatie van maatschappelijke diensten en het bestuur ervan centraal. Binnen GAINS gaat verder wetenschappelijk onderzoek van start om het inzicht in de samenhangen binnen de gezondheidszorg te vergroten en aanbevelingen af te leiden voor de praktijk. Dit vereist een multidisciplinaire benadering, waarin bestuurskundige, bedrijfskundige, economische en institutionele kennis bij elkaar komt.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.