Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Marktwerkingvergroot doelmatigheid’

Ziekenhuizen zijn efficiënter gaan werken door de marktwerking in het b-segment. Dat concluderen Tom Groot, hoogleraar management accounting aan de VU en onderzoeker Yvonne Krabbe-Alkemade na analyse van de productie in het b-segment van de algemene ziekenhuizen in de jaren 2006 en 2007.
'Marktwerkingvergroot doelmatigheid'

Het is de eerste keer dat een studie aangeeft wat op micro-niveau de kosteneffecten zijn van de invoering van het b-segment. Groot: “De gemiddelde kosten van diagnoses en behandelingen in ziekenhuizen zijn afgenomen. De marktwerking heeft een drukkend effect gehad op de inzet van mensen en middelen. Je kunt concluderen dat de invoering van marktwerking heeft gewerkt en dat uitbreiding van het b-segment verdedigbaar is.”

B-segment

Groot heeft in zijn analyse gebruikgemaakt van gecorrigeerde gegevens uit het DBC Informatiesysteem (DIS) en heeft 2008 niet meegenomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die hier wel naar heeft gekeken, constateert in haar laatste onderzoek weer een lichte stijging van de prijzen. Eerder dit jaar stelde de NZa nog een prijsdaling vast. Groot heeft niet gekeken naar de prijsvorming, maar naar de intensiteit van de behandelingen. Hij heeft vijftien diagnose-behandelingcombinaties geanalyseerd die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van het totale aantal dbc’s in het b-segment.

Goedkopere werkwijze

De conclusie is dat behandelingen minder intensief zijn geworden en dat binnen de meeste dbc’s een verschuiving is opgetreden naar een goedkopere werkwijze. Bij bijvoorbeeld heupen en spataderen zijn minder chirurgische ingrepen verricht. Bij staar, amandelen en hernia’s is het aantal bezoeken aan de polikliniek afgenomen terwijl het aantal chirurgische ingrepen is gestegen. Een andere uitkomst is dat de ziekenhuiskosten per dbc minder uiteenlopen, behalve bij amandelen, heup, knie en hernia (opname). “Dit kan betekenen dat de registratie is verbeterd, maar het kan ook betekenen dat de ziekenhuizen meer grip hebben gekregen op de kosten. De beheersbaarheid is groter geworden”, zegt Groot. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

‘Wachtlijsten langer ondanks marktwerking’

Marktwerking drijft zorgkosten op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.