Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martini Ziekenhuis over op HiX van ChipSoft

Het Martini Ziekenhuis werkt als eerste topklinisch opleidingsziekenhuis van Nederland vanaf nu met HiX van ChipSoft, een nieuw EPD.
chipsoft.jpg

In juni 2015 ging Martini Ziekenhuis als eerste ziekenhuis in het Noorden volledig over op het werken met digitale dossiers. Door het in gebruik nemen van HiX zet het Martini Ziekenhuis de volgende stap. Daarmee is het klaar voor de toekomst, waarin intensiever samenwerken met zorginstellingen in de regio en online mogelijkheden voor patiënten steeds belangrijker worden.

Inzage dossier
‘Het Martini Ziekenhuis maakt een grote stap vooruit met HiX. Het systeem is moderner, overzichtelijker en uniformer ingericht dan de vorige versie,’ zegt Harm Wesseling, Stafdirecteur ICT  & Medische Techniek. ‘Met HiX is het in de toekomst mogelijk in te spelen op de ontwikkeling dat patiënten meer betrokken worden bij de behandeling en een deel van hun dossier kunnen inzien. Ook kan het systeem ondersteunen bij de steeds intensievere samenwerking tussen de verschillende zorgverleners in de regio: het wordt gemakkelijker om informatie met hen te delen. Dat is een belangrijke schakel in de kwaliteit van de zorg.’

Hoe ziet het EPD-overzicht er uit dit jaar? Kijk hier

Toekomstgericht eps
Niels Vogel, namens de Medische Staf in het ziekenhuis portefeuillehouder ICT, voegt daar aan toe: ‘Het invoeren van HiX is een logische stap in een innovatief ziekenhuis als het Martini Ziekenhuis. Een meer dan up-to-date en toekomstgericht EPD is voor de patiënt misschien niet direct zichtbaar, maar het stelt ons in staat om onze zorg voor de patiënt dagelijks beter te maken.’ Het invoeren van het nieuwe EPD is de afgelopen maanden een omvangrijke operatie geweest. Ongeveer 3.000 medewerkers hebben scholing gevolgd om met het nieuwe systeem te kunnen werken.

Privacy
De privacy van de patiënten staat bij het doorontwikkelen van het epd altijd voorop. Zo hebben alleen artsen en daartoe bevoegde zorgverleners toegang tot het systeem. Het systeem draait ook uitsluitend op de eigen servers van het ziekenhuis en is niet te benaderen via het internet.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.