Patiënten kunnen het digitale portaal gebruiken om zelf afspraken te maken bij het ziekenhuis, om na te kijken welke allergieën er gevonden zijn, om uitslagen van onderzoeken terug te zien en brieven van een specialist aan de huisarts na te lezen. Ook kunnen patiënten een nieuw telefoonnummer of adres doorgeven via het portaal.
Veiligheid
De informatie in het portaal is beveiligd. MMC voldoet aan het gewenste niveau van informatiebeveiliging die binnen de zorg geldt. Daarom kunnen patiënten alleen zelf inloggen op het portaal en alleen via hun DigiD. Ook moet de identiteit van de patiënt zijn vastgesteld bij MMC. Als dat nog niet is gebeurd, moeten patiënten zich eenmalig legitimeren bij de inschrijfbalie van MMC.
MMC
Thilo Mohns is kinderarts-neonatoloog en staflid van de Information Security Board van MMC, de commissie die erop toeziet dat er veilig om wordt gegaan met patiëntengegevens: ‘In de dagelijkse praktijk op de kinderafdeling zijn we eraan gewend om volledige openheid van zaken te geven. De ouders van onze patiëntjes kunnen dag en nacht bij hun kind zijn en op ieder moment hun dossier inzien. Nu kunnen alle patiënten van MMC hun dossier op ieder gewenst moment zelf inzien, waar ze ook zijn. Ze hoeven daarvoor niet meer naar het ziekenhuis te komen. Dat helpt bijvoorbeeld ook bij het voorbereiden op een afspraak of opname. Zo zijn onze patiënten, ook als ze buiten het ziekenhuis zijn, veel meer betrokken bij hun zorgproces.’
Toekomst ‘MijnMMC’
Samen met een groep medisch specialisten worden nieuwe mogelijkheden bedacht en verkend. Zo zijn de voorbereidingen in gang gezet voor het aanbieden van e-consulten en worden toepassingen mogelijk op tablets en smartphones.

Epd / LSP
Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier