Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meavita kondigt patiëntenstop aan

Thuiszorgorganisatie Meavita stopt in augustus met het aannemen van nieuwe klanten die gespecialiseerde thuisverpleging nodig hebben. Ook de grootste thuiszorggroep Evean waarschuwt in dagblad Trouw bijna aan het maximum aantal zorgklanten te zitten.

Als het AWBZ-budget in augustus op is, zal Meavita geen cliënten meer aannemen die thuis verpleging nodig hebben. “Vorig jaar hebben we zorg geleverd aan geïndiceerde patiënten waar geen AWBZ-geld meer voor beschikbaar was”, zegt Edsco de Heus van Meavita. “Dat heeft ons toen 7,9 miljoen euro gekost waarvan nu slechts een gedeelte is terugbetaald door het zorgkantoor. We willen een herhaling van deze situatie voorkomen.”

Evean groep

Ook de grootste thuiszorggroep, Evean (34.000 medewerkers), zit weldra aan het maximum aantal zorgklanten waarvoor ze dit jaar geld krijgt. Evean hoopt extra geld te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ook zij alleen nog hulp aan ‘urgente’ klanten geven, zegt een woordvoerster in het dagblad Trouw.

De rekening

“De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt dat er voldoende AWBZ-geld is als we het beter over de regio’s zouden verspreiden”, zegt Jan-Willem Wits van de brancheorganisatie voor zorginstellingen ActiZ. “Wij zien echter het volume aan zorg slechts marginaal groeien met 1 %, terwijl de vraag naar thuiszorg met 5 % groeit. Daar zit een gat en Meavita wil niet met de rekening blijven zitten.”

Voldoende geld

De NZa onderzoekt momenteel of het beschikbare AWBZ-geld toereikend is en komt volgende week met een eerste analyse en september met een definitief rapport.

WMO

Meavita zegt dat er niet alleen problemen zijn vanwege het tekort aan AWBZ-geld. Dat gemeenten alleen WMO-geld willen betalen voor goedkope huishoudelijke krachten in de thuiszorg is ook een probleem. Voor die tarieven zegt Meavita niet te kunnen werken.

Bussemaker

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) zei dinsdag tijdens het wekelijks vragenuurtje van de Tweede Kamer dat ze opheldering gaat vragen bij Meavita. Ze vraagt zich onder meer af voor welke typen zorg de organisatie met tekorten kampt.

(ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

CZ: ’15 miljoen extra nodig voor AWBZ’

NZa geeft voorlopige prijzen zzp’s

Websites:

Meavita

Evean

NZa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.