Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers spoedafdelingen emotioneel uitgeput

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Vier op de tien artsen en verpleegkundigen geven aan dat zij emotioneel uitgeput zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden, dat vandaag wordt gepubliceerd. De universiteit concludeert dat agressie op de eerstehulpposten een grote stressfactor is.
Spoedeisende Hulp
Foto: iStock

Daarnaast is bijna de helft van de verpleegkundigen en artsen geneigd om te depersonaliseren. Volgens de Leidse onderzoekers is een derde van de medewerkers bijna overspannen. De percentages stijgen ver boven het landelijk gemiddelde uit van de Nederlandse beroepsbevolking (een kwart). Daarnaast zijn de percentages ook hoger dan  de Belgische verpleegkundigen op dezelfde afdeling, meldt Trouw.

Agressie

Een grote stressfactor voor medisch personeel is de agressie van patiënten en diens begeleiders. Ongeveer driekwart van de respondenten zegt meer dan een keer per maand met verbale intimidatie te worden geconfronteerd. Bijna een op de vijf medewerkers wordt op maandelijkse basis lichamelijk bedreigd. Weinig ruimte voor vaste pauzes leidt ook tot een hoge werkdruk.

Veerkracht

Aan het onderzoek hebben zo’n negenhonderd zorgprofessionals van negentien spoedposten door het hele land deelgenomen. De medewerkers blijken ondanks de stress veerkrachtig te zijn; bijna alle ondervraagden geven aan doorgaans opgewassen te zijn tegen hun werk. Maar vijf procent heeft frequent het gevoel niet bestand te zijn; tegen een kwart van de hele beroepsbevolking. Opmerkelijk is dat ruim zestig procent van de werknemers  met bezieling werkt. Dat is bijna twee zo veel als de gemiddelde Nederlandse beroepsbevolking.

Personeelstekort

Het onderzoek is in opdracht van ledencollectief IZZ uitgevoerd. Marc Spoek, manager van IZZ, verklaart aan Trouw dat het ziekteverzuim van medewerkers op de SEH laag is, doordat zij veel aan stressbeheersing doen. Volgens Spoek is een stressfactor te danken aan het personeelstekort. Zijn boodschap luidt daarom: personeel werven en de werkdruk bespreekbaar maken.

Heftige incidenten

Burn-outklachten lijken vaker bij artsen op de SEH voor te komen dan op andere afdelingen. In mei dit jaar publiceerde het CBS en TNO een onderzoek waarbij 18 procent van de artsen aangaf met burn-outsymptomen te kampen. Volgens de Leidse onderzoekers krijgen medewerkers vooral begeleiding na hectische voorvallen, zoals een reanimatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.