Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Medicatieproblemen vooral door bijwerkingen

Zes van de tien ziekenhuispatiënten hebben bijwerkingen van de medicijnen die ze toegediend krijgen. Medicatieveiligheid is echter vooral gericht op fouten. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat vroege signalering van bijwerkingen veel medicatieproblemen kan oplossen.
Medicatieproblemen vooral door bijwerkingen
Foto: ANP Lex van Lieshout

De onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Tweesteden zieknhuis in Tilburg hebben gedurende vijf maanden in deze twee ziekenhuizen de medicatiegerelateerde problemen bij een groot aantal opgenomen patiënten in kaart gebracht. Ze keken naar zowel medicatiefouten, zoals voorschrijf-, overschrijf-, aflever-, of toedienfouten, als naar niet-vermijdbare bijwerkingen van medicijnen. Van de ruim zeshonderd patiënten uit het onderzoek kreeg 58 procent problemen door het medicijngebruik. Het merendeel (88 procent) van die problemen vielen onder de noeme: niet-vermijdbare bijwerkingen.

Elektronisch voorschrijfsysteem

De risicofactoren zijn voor beide categorieën medicatieproblemen blijken dezelfde te zijn: het aantal verschillende voorgeschreven medicijnen, de opnameduur, organisatorische

5
30

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.