Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicijnen testen bij kinderen en dementerenden

Een Nederlands testinstituut voor geneesmiddelen gaat jonge kinderen, ouderen met dementie en psychiatrische patiënten inzetten om uit te zoeken of de medicijnen helpen en of ze geen ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Pillen.fotolia.gif
Foto: Fotolia

Dat zegt Adam Cohen, directeur van het instituut Centre for Human Drug Research (CHDR) in een interview met het Pharmaceutisch Weekblad, dat vandaag verschijnt.

Jong en gezond
Tot nu toe zijn op deze groepen mensen niet of nauwelijks proeven gedaan. Geneesmiddelen worden nu vooral getest op jonge, gezonde mannen. Op het testen van medicijnen met mensen die niet wilsbekwaam zijn zat altijd een enorm taboe. Maar wettelijk mag het wel.

Betere medicijnen
‘Hoe realistischer de patiënt, des te moeilijker die bereikbaar is. Met de oude aanpak komen eventuele problemen met geneesmiddelen niet naar boven. Daardoor kunnen we ook voor hen betere medicijnen ontwikkelen’, zegt Cohen.

Alzheimer
Tientallen jonge proefpersonen gaan nieuwe middelen testen voor huidziekten, zoals acne en eczeem. ‘Ook zijn we begonnen met het testen van een middel tegen de ziekte van Alzheimer bij gezonde mensen van 25 jaar. Daarna zullen we dat doen bij gezonde mensen van zeventig jaar, dan bij mensen met lichte geheugenproblemen en uiteindelijk bij patiënten met de ziekte van Alzheimer’, zegt de directeur van CHDR.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.