Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medisch Spectrum Twente ‘laakbaar’ over neuroloog

Het Medisch Spectrum Twente (MST) stopte het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst Jansen bewust in een doofpot. De kwaliteit van zorg kwam zo in het geding. Dat is het oordeel van de commissie-Lemstra, die de medische fouten onderzocht.

De neuroloog stelde van 2002 tot 2005 tientallen onjuiste diagnoses. Verder schreef de verslaafde specialist verkeerde geneesmiddelen voor en stal hij voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis. Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat de toenmalige raad van bestuur de wanpraktijken bewust heeft achtergehouden. Dit om reputatieschade te voorkomen.

Onder de pet

De vorige directie ondernam pas actie toen in 2003 duidelijk werd dat de man medicijnen stal voor zijn verslaving. Al in 1998 stelt een collega de omstreden praktijken van de neuroloog aan de kaak. “Het ziekenhuisbestuur nam geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg. Ze stelde geen onderzoek in naar al aangerichte schade aan patiënten en trad patiënten afwerend tegemoet”, concludeert de commissie. In 2000 krijgt de Inspectie voor de Volksgezondheid een melding en ook de inspectie onderneemt op dat moment geen actie.

‘Laakbaar’

Eind 2001 het ziekenhuis op straffe van een bedrag van 15.000 gulden een patiënte dwong de fouten in haar behandeling en klachten aan het adres van de neuroloog geheim te houden. Het ziekenhuis kwam met haar overeen dat zij een schadevergoeding van 15.000 gulden kreeg. “Dit handelen van de specialisten is uiterst laakbaar en heeft de vrouw nodeloos onder druk gezet. Een dergelijk boetebeding is in strijd met fatsoen en de zorgplicht voor patiënten”, aldus het rapport.

Beerput

Begin dit jaar gaat de beerput echt open. Tegen alle afspraken in, blijkt Jansen opnieuw aan het werk te zijn in een ziekenhuis in Duitsland. Wanneer hij daar ontslagen wordt na het stellen van verkeerde diagnoses, wil de huidige Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente openheid van zaken geven. Inmiddels hebben 139 slachtoffers een klacht ingediend tegen de neuroloog, 75 van hen begonnen een civiele procedure. Zeker twintig mensen hebben al een schadevergoeding gekregen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het rapport van de commissie

Lees ook:

Medisch Spectrum Twente screent specialisten

MST zoekt patiënten omstreden neuroloog

Omstreden neuroloog werd vaker ontslagen

1 REACTIE

  1. Medeschuldig zijn de collega artsen uit de maatschap en het ziekenhuis, de Raden van Bestuur en Toezicht,de Inspectie Gezondheidszorg,zoals beschreven. Maar ook de zorgverzekeraars en het Openbaar Ministerie.
    Zeer zorgwekkend is de mededeling van voorzitter Lemstra, van 1998-2002 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat sancties niet nodig zijn.
    Als patient ben je vogelvrij,
    Sophie Hankes SIN-NL zie verder http://www.sin-nl.org.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.