Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch Spectrum Twente screent specialisten

Redactie Zorgvisie
Het Medisch Spectrum Twente (MST) werkt met een beoordelingssysteem om het functioneren van zijn medisch specialisten scherper in kaart te brengen. Dat meldt Ina Kuper, reumatoloog en voorzitter van de medische staf.

Tien tot twintig directe collega’s worden systematisch ondervraagd om de goede kanten en verbeterpunten van een specialist aan te geven. Zo moet het eventuele falen van medisch professional ook sneller bekend worden. Ook de gezondheid en de thuissituatie van de specialist worden meegenomen in de beoordeling.

Waarderen en beoordelen

Kuper: “Deze methodiek – appraisal and assessment geheten – komt oorspronkelijk uit Engeland. Een specialist maakt één keer per jaar een portfolio, met een persoonlijke visie op zijn functioneren. Daarna worden zijn collega’s gevraagd om drie goede en drie minder goede punten van de specialist te noemen. Het is de bedoeling tot verbeterpunten te komen en dan met betrekking tot het functioneren in de breedste zin van het woord.”

Orde van Medisch Specialisten

Het beoordelen gebeurt vaak tussen specialisten onderling, maar in het MST wordt bijvoorbeeld ook aan de verpleegkundigen of secretaressen om hun oordeel gevraagd. Kuper spreekt van een landelijke ontwikkeling. “De Orde van Medisch Specialisten heeft deze methodiek vorig jaar gelanceerd. Steeds meer ziekenhuizen tonen interesse.”

Gesprekstrainingen

Het Medisch Spectrum Twente is in de zomer van 2008 al begonnen met de gesprekstrainingen voor dit vrij intensieve beoordelingssysteem. Tijdens een tweedaagse cursus leren medisch specialisten hoe zij een goed beoordelingsgesprek kunnen voeren. Deelname is momenteel nog vrijwillig. Na verloop van tijd wordt iedereen verplicht om mee te doen.

Vrijwillige aanmeldingen

Volgens Kuper, die ook voorzitter is van de beoordelingscommisie, hebben al honderd van de circa tweehonderd specialisten zich aangemeld voor het systeem. “Ik heb nog geen weerstand ontdekt.” Ook reumatoloog Kuper heeft een beoordeling ondergaan. “Ik vond het wel prettig, omdat je ook krijgt te horen wat je goed doet. En verbeterpunten zijn altijd welkom.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Aangifte tegen neuroloog en Medisch Spectrum Twente

Loonexplosie voor klein deel medisch specialisten

Medisch Spectrum Twente benoemt Ten Cate

Ziekenhuis Emmen wist van veroordeling chirurg

Specialisten gaan elkaar evalueren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.