Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische gegevens miljoenen Amerikanen op straat

Annelies Vermeulen
Sinds september zijn de persoonsgegevens van 5,35 miljoen Amerikaanse patiënten op straat beland als gevolg van 197 datalekken. Dat blijkt uit een overzicht van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid.
Medische gegevens miljoenen Amerikanen op straat

Volgens een onderzoek van het ministerie was er in 52 procent van de gevallen sprake van diefstal, bij 20 procent was er ongeoorloofde toegang of vrijgave van beschermde gezondheidsinformatie, en 16 procent van de gevallen was te wijten aan verlies. Laptopdiefstal was goed voor 24 procent van alle lekken, terwijl verlies van papieren verantwoordelijk was voor 22 procent.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheidkan de diefstal van een medische identiteit meer gevolgen hebben dan alleen financiële. “Er is iemand anders die medische zorg krijgt onder jouw profiel, terwijl in jouw medisch dossier een ander bloedtype kan staan. De gevolgen daarvan zijn mogelijk fataal”, schrijft het ministerie. Uit een ander onderzoek bleek deze maand dat datalekken de Amerikaanse gezondheidszorg jaarlijks zes miljard dollar kosten. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Verzekeraar lekt patiëntgegevens 1,2 miljoen klanten

Politiek lekt persoonsgegevens burgers op eigen website

‘Ondanks lek is EPD veiliger dan papieren dossier’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.