Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MedMij krijgt nieuwe voorzitter en expert bestuurder

Redacteur Zorgvisie
Ronald Gorter wordt per 1 januari 2019 de nieuwe voorzitter van Stichting MedMij. Tevens treedt Theo Hooghiemstra toe tot het stichtingsbestuur als expert bestuurder.
Schermafbeelding 2018 11 29 Om 13.23.18
Links: Theo Hooghiemstra. Rechts: Ronald Gorter.

Interim bestuurder Mark Elstgeest legt zijn taken neer, maar blijft als programmamanager het programma MedMij leiden.

Theo Hooghiemstra

Theo Hooghiemstra heeft als bestuurskundige en jurist een brede ervaring van meer dan twintig jaar met strategische, juridische en managementvraagstukken. Vooral voor de publieke zaak en op het raakvlak van publiek en privaat. In het bijzonder in de zorg, bij de informatiepositie van mensen en de bescherming van persoonsgegevens. Medio 2018 promoveerde Hooghiemstra op zijn proefschrift ‘Informationele zelfbeschikking in de zorg’, met pgo’s en MedMij als casus. In een interview met Zorgvisie liet Hooghiemstra weten dat met de komst van pgo’s gegevens over de persoonlijke gezondheid makkelijker deelbaar dreigen te worden. Hij pleit in zijn proefschrift daarom voor een ‘patiëntgeheim’. Volgens hem is een betere rechtsbescherming noodzakelijk. ‘Allerlei techbedrijven komen straks met PGO’s op de markt. Of je dat nu wilt of niet, dat is onvermijdelijk. Er moeten wettelijke garanties komen dat de gegevens in die PGO’s niet oneigenlijk worden gedeeld, en dat je ook niet onder druk kan worden gezet om die gegevens aan anderen af te staan.’

Ronald Gorter

Ronald Gorter heeft ervaring als bestuurder in de gezondheidszorg. Zo was hij onder meer directeur-bestuurder van MIND en Stichting Korrelatie. Tevens was hij voorzitter van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en initiatiefnemer van het Huis voor de Gezondheid in Amersfoort. Als vertegenwoordiger van MIND zat Gorter sinds begin 2018 ook in de Stuurgroep MedMij. Gorter stopte in de zomer als directeur-bestuurder bij MIND om verder te gaan als zelfstandig bestuurder in de gezondheidszorg.

Over MedMij

Het programma MedMij is een samenwerking tussen Patiëntenfederatie Nederland, Nictiz en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Het heeft tot doel dat iedereen die dat wil, kan beschikken over een eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Men zou hierdoor meer regie krijgen over de eigen gezondheid door gegevensuitwisseling. Gegevens zoals medicatie, inentingen en laboratoriumuitslagen die nu nog in de computers van verschillende zorgverleners zijn opgeslagen, komen via de pgo onder handbereik van de patiënt.