Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer dotterende ziekenhuizen strijdig met wet’

DEN HAAG - Hartpatiënten menen dat minister Hoogervorst in strijd handelt met de wet als hij meer ziekenhuizen toestemming geeft om te dotteren. De Stichting Hartpatiënten Nederland heeft dat gisteren gezegd tijdens overleg op het departement.

Volgens de hartpatiënten negeert Hoogervorst met zijn voornemen meer ziekenhuizen een dottervergunning te verlenen een belangrijke eis; een medische behandeling kan slechts worden uitgevoerd als de bekwaamheid van de behandelaar is gegarandeerd. Dat is volgens de hartpatiënten in streekziekenhuizen niet het geval.

Deze week besluit

Hoogervorst neemt deze week een besluit over een plan om vijftien ziekenhuizen een dottervergunnning te verlenen, naast de bestaande negentien centra. Als hij met dat plan instemt, zou hij een advies van de Gezondheidsraad naast zich neerleggen. De raad, de voornaamste adviseur van de bewindsman, wil eerst de capaciteit van de bestaande dottercentra volledig benutten.

Vrees voor te veel centra

De cardiologenvereniging NVVC vindt dat er wel meer dottercentra mogen komen, maar hecht meer waarde aan een goed registratiesysteem. De NVVC vreest dat er te veel dottercentra komen met lage aantallen patiënten. Daardoor doen de specialisten te weinig ervaring op. Een centrum met ten minste vier cardiologen moet ten minste zeshonderd behandelingen per jaar uitvoeren, aldus een richtlijn van de NVVC.

35.000 mensen gedotterd

In 2006 werden zo’n 35.000 mensen gedotterd. Over drie jaar bedraagt dit aantal naar verwachting 40.000. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.