Een PGD is een digitaal platform met persoonlijke medische informatie die arts en patiënt met elkaar kunnen delen. Interactieve functies zorgen ervoor dat het PGD een hulpmiddel voor patiënten is om beter betrokken te zijn bij het eigen zorgproces. Ze kunnen meer regie voeren op de behandeling.
PGD kader 2020
Een programma van eisen is nodig omdat de initiatieven nu niet van de grond komen door het ontbreken van duidelijke criteria waar een PGD aan moet voldoen, constateert Heldoorn. ‘We hebben een duidelijk toekomstbeeld nodig voor het PGD. Dit willen wij realiseren met het gesubsidieerde PGD kader 2020. Wij hebben onze visie al neergezet. De KNMG doet dit binnenkort ook en met die gegevens maken wij een gezamenlijke visie. Hierna stippelen we de route uit naar het realiseren van het PGD.’
Belemmering
Volgens Marcel Heldoorn neemt de patiëntengroep die geïnteresseerd is in het PGD toe. ‘Steeds meer patiënten willen zelf hun gegevens in handen houden’, zegt Heldoorn. Toch zijn er nog heel wat belemmeringen. ‘Het PGD heeft bijvoorbeeld geen juridische status’, geeft Heldoorn aan. Een arts kan zich achter zijn beroepsgeheim verschuilen. Artsen kunnen niet gedwongen worden om een dossier vrij te geven. De NPCF wil voor tegenwicht zorgen. ‘Een initiatief waar wij mee bezig zijn is het Patiëntgeheim, dit houdt in dat juist de patiënt niet gedwongen kan worden om gegevens vrij te geven. Zodat de patiënt zelf de controle heeft en zelf kan beslissen over het PGD’, aldus Heldoorn.
Het exacte bedrag van de subsidie is nog niet bekend.