Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer geld nodig voor ontslagen thuiszorg’

Werkgevers en vakbonden in de thuiszorg verwachten dat er ook in 2008 extra geld nodig is om de gevolgen van de ontslagen op te vangen. Dan krijgen thuiszorgorganisaties de grootste klap te verwerken.

Dit jaar raken ongeveer 5000 medewerkers in de thuiszorg raken dit jaar hun vaste baan kwijt door de WMO-aanbestedingen. Bij 24 instellingen dreigt collectief ontslag.

Meldpunt

Dat blijkt uit gegevens van een speciaal meldpunt dat het ministerie van VWS met de sociale partners heeft ingesteld. Staatssecretaris Bussemaker heeft dit jaar een potje met 20 miljoen euro om de gevolgen op te vangen. Per medewerker is er 3500 euro beschikbaar.

Deadline te krap

Werkgevers hebben tot 15 oktober de tijd om een beroep te doen op de subsidieregeling. Die deadline is te krap, vinden werkgeversorganisatie ActiZ en de vakbonden. Om in aanmerking te komen voor de regeling moet er sprake zijn van een collectief ontslag, een aanvraag bij het CWI en overleg met de betrokken gemeente. Het lukt veel werkgevers niet om die zaken op tijd af te ronden, waardoor ze dit jaar geen beroep kunnen doen op de subsidie. Het geld dat van de 20 miljoen overblijft, vloeit namelijk automatisch terug in de staatskas. Daarom is er in 2008 een nieuwe subsidieregling nodig. Bovendien verwachten werkgevers en vakbonden de grootste klap voor de thuiszorg in 2008. Nu ontvangen de instellingen voor bestaande klanten nog de AWBZ-tarieven. Maar volgend jaar krijgen ze de veel lagere WMO-tarieven. Uit een enquête van ActiZ blijkt dat 12.000 banen op de tocht staan.

Gemeenten

Werkgevers en vakbonden vinden dat gemeenten over de brug moeten komen om de problemen op te lossen. Uit een berekening van ActiZ blijkt dat gemeenten de thuiszorg 180 miljoen euro goedkoper uitvoeren. Vakbondsbestuurder Pim van Loon vindt dat gemeenten de tarieven moeten verhogen en minder streng moeten indiceren. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.