Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer pret aan het bed’

Redactie Zorgvisie
Na de Tweede-Kamer-verkiezingen zijn er veel nieuwe gezichten in de Tweede Kamer gekomen. ZorgVisie interviewt de nieuwe woordvoerders zorg.
‘Meer pret aan het bed’

Het CDA wil verder met de marktwerking. Moet er meer marktwerking komen in de zorg?

Eelke van der Veen, voorheen bestuurder van zorgverzekeraar Agis, wil eraan bijdragen dat de inspiratie weer terug komt bij professionals in de zorg.“Marktwerking is een beladen woord. Dat moet je eerst ontideologiseren. Dat er meer prikkels voor zorginstellingen komen vind ik prima. Goed gedrag moet je belonen, slecht gedrag straffen. Vergeet niet dat er al veel marktwerking is in de zorg, zoals de inkoop van kunst- en hulpmiddelen en de farmacie. Voor ziekenhuizen leent de planbare zorg zich prima voor marktwerking.”

Moet het b-segment van de dbc’s worden uitgebreid?

“Dat moet je heel zorgvuldig doen. De dbc-systematiek is nu heel wanordelijk. Veel ziekenhuizen krijgen geen volledige accountantsgoedkeuring omdat ze de dbc’s niet goed verwerkt hebben. We moeten eerst de onvolkomenheden uit de dbc’s halen en dan stap voor stap verder gaan.”

Moet er meer worden overgeheveld van AWBZ naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)?

“Ik vind dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn. Wat nu rechten zijn voor cliënten in de AWBZ, worden voorzieningen in de WMO. Daarnaast verhoudt het aanbesteden van gemeenten zich slecht met multidisciplinaire samenwerking tussen zorgorganisaties. De contracten zijn zo zakelijk en precies omschreven dat er geen ruimte is om daar nog vanaf te wijken. Mijn indruk is dat een aantal gemeenten met het aanbesteden van de WMO iets voorzichtiger te werk hadden moeten gaan. Marktwerking moet geen doel op zich worden, maar een middel om iets te bereiken. Uiteindelijk slaat het effect van maatregelen neer bij het bed van de patiënt en in de spreekkamer van de arts. Ik vind dat er bij elke maatregel veel beter moet worden gelet op het effect in de praktijk. Waar het uiteindelijk om gaat is dat de zorg op tijd wordt geleverd, dat die goed is afgestemd, dat die kostendekkend is en of de cliënt er wat mee opschiet.”

Het CDA wil dat verpleeghuisbewoners zelf huur gaan betalen. Wil de PvdA dat ook?

“Daar valt over te praten, maar niet als je het alleen doet als een bezuinigingsoperatie. Dat is een verkeerde insteek.”

Het CDA wil vier miljard euro bezuinigen.

“Dat is wel erg veel. Je moet goed kijken waar je het over hebt. Er is de laatste jaren alleen gepraat over kostenbeheersing in de zorg. Er moet meer pret aan het bed komen. We moeten zorgen dat de inspiratie terug komt bij professionals in de zorg. Het debat in de zorg gaat nu te veel te veel over hen en zonder hen. Bij elke maatregel moeten we kijken of het de zorgverleners in de praktijk ondersteunt in hun werk.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.