Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer specialisten houden functioneringsgesprek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal medisch specialisten dat functioneringsgesprekken houdt, neemt toe maar de verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot. Gemiddeld laat per ziekenhuis minder dan de helft van de specialisten zich evalueren.
Meer specialisten houden functioneringsgesprek
Foto: Foto: stockxchng

De afgelopen drie jaar is het aantal deelnemende specialisten meer dan verdubbeld. Die conclusie trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het vandaag uitgebrachte rapport “Staat van de gezondheidszorg 2011”.

Grote verschillen

In veertien ziekenhuizen doet niet meer dan tien procent van de medisch specialisten mee aan de functioneringsgesprekken. Drie ziekenhuizen zitten aan de honderd procent. In 2009 meldden ziekenhuizen gemiddeld nog maar 19 procent deelname aan functioneringsgesprekken, in 2011 is dat opgelopen tot 43 procent per ziekenhuis. Het evaluatiesysteem Individueel Functioneren Medisch Specialisten is ingevoerd in 2008 door de Orde van Medisch Specialisten.

Informeren niet verplicht

Individueel kunnen medisch specialisten de uitkomst van hun functioneringsgesprekken kenbaar maken aan de raad van bestuur maar zij zijn daar niet toe verplicht. Alle ziekenhuisbestuurders lieten de Inspectie weten informatie te ontvangen over het aantal deelnemende specialisten aan het IFMS. Zeven instellingen leverden geen gegevens aan, dit waren allemaal categorale instellingen. Als reden gaf men dat zij geen ziekenhuis zijn. De inspectie vindt dit geen reden: als er medisch specialisten werken, moeten zij hun functioneren laten evalueren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.