Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ziekenhuizen mogen gaan dotteren

Hartpatiënten kunnen in 2009 in meer ziekenhuizen terecht voor een dotterbehandeling. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) vindt het niet langer nodig dat dit uitsluitend gebeurt in ziekenhuizen met een afdeling hartchirurgie.

Dat heeft hij de Tweede Kamer vrijdag laten weten. De ziekenhuizen die mogen gaan dotteren moeten wel de achtervang goed geregeld hebben voor het geval er zich complicaties voordoen. Ook moeten ze de ingreep minstens zeshonderd keer per jaar uitvoeren om te zorgen dat de kwaliteit op peil is.

Hartcentra

Klink ziet dotteren niet meer als bijzondere medische verrichting die voorbehouden moet zijn aan de negentien hartcentra die Nederland telt. Daar komt nog bij dat een beperking van het aantal dottercentra niet gewenst is omdat deze behandeling steeds meer toegepast gaat worden.

Toename van behandeling

In 2005 waren er nog 32.000 dotterbehandelingen, in 2010 zal dit naar verwachting zijn opgelopen tot 40.000. Ook de implantatie van defibrillatoren, een apparaatje tegen hartritmestoornissen, kan straks in meer ziekenhuizen gebeuren.

Teleurstelling

Klink legt een advies van de Gezondheidsraad naast zich neer om het dotteren te beperken tot de hartcentra totdat deze de vraag niet meer aan kunnen. De Stichting Hartpatiënten Nederland reageerde teleurgesteld op de beslissing van de minister. (ANP)

Kwaliteit

Hartpatienten Nederland vreest een aantasting van de kwaliteit van de dotterbehandelingen, omdat streekziekenhuizen niet beschikken over een chirurgische opvang. Die opvang hebben de huidige hartcentra wel. De patiënten dringen er bij de Tweede Kamer op aan niet akkoord te gaan met de beslissing van de minister. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.