Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Meewerkend voorvrouw goed voor kwaliteit zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Afdelingen in verpleeghuizen met een verpleegkundige niveau 4 als meewerkend voorvrouw scoren hoger op kwaliteit van zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Meewerkend voorvrouw goed voor kwaliteit zorg

Het Nivel heeft onderzocht welke mix van medewerkers leidt tot goede kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. De onderzoekers kunnen verpleeghuizen geen blauwdruk geven voor een optimale inzet. Wel is gebleken dat afdelingen waar verpleegkundigen niveau 4 meewerken op de werkvloer goed scoren op kwaliteit van zorg. De verpleegkundige als meewerkend voorvrouw bewijst haar meerwaarde omdat ze vaak beter het hele zorgproces overziet, goed is in coördineren en aansturen en andere medewerkers in de uitvoering kan coachen. Een andere succesfactor is de inzet van voldoende welzijnsmedewerkers in huiskamers. Dat leidt tot meer aandacht voor patiënten en beter begrip van hun ziektepatroon.

Goed werkgeverschap

Een andere opvallende bevinding is dat voldoende handen aan het bed en opleiding niet alles zegt. Werksfeer, samenwerking, overdracht, tevredenheid met het werk en een laag ziekteverzuim zijn ook belangrijke ingrediënten voor goede kwaliteit van zorg. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS, opdrachtgever van het onderzoek, benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer het stimuleren van goed werkgeversschap, waarbij instellingen verantwoordelijkheid nemen voor een goede werkomgeving.

Leidraad voor inzet personeel

Het Nivel heeft onderzoek gedaan op 23 afdelingen van 12 instellingen in de langdurige zorg. Daarbij zijn 69 observaties uitgevoerd, 62 interviews afgenomen, 239 medewerkersvragenlijsten en 22 vragenlijsten van afdelingshoofden. Het Nivel heeft een leidraad gemaakt waarmee verpleeghuizen de inzet van hun personeelsmix kunnen optimaliseren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Hoogleraar Heineman: ‘Ego’s moeten weg uit de zorg’

Pionieren voor de moderne oudere

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Meer deskundigheid op de werkvloer en niet erboven is iets wat we met elkaar op de werkvloer steeds al roepen. Voorvrouw is een ongelukkige term. Samenwerken en gelijkwaardigheid zou het uitgangspunt kunnen blijven waarbij ieder zijn haar vaardigheden en deskundigheid inzet. Buurtzorg is een goed voorbeeld hierin. Tot volle tevredenheid van werknemers en zorgvragers.Zie rapport nubasta.nl

  3. Oneens, open deuren zijn dingen die niet gezegd hoeven worden omdat ze overduidelijk zijn. In NL lijken veel instellingen (of de politiek) toch niet voldoende te weten waarop ze moeten sturen om kwaliteit te blijven bieden. Bij mij zijn de conclusies inderdaad herkenbaar maar dat maakt ze nog lang niet een open deur. Dat is pas wanneer de issues over bezetting en tevredenheid niet meer spelen. Adje rem toch iets te rooskleurig!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.