Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor indicatiestellingen in de Wmo

Cliëntenorganisaties hebben 10 januari een meldpunt opgezet rondom indicatiestellingen voor huishoudelijke verzorging in de Wmo. Ze willen hiermee controleren of indicaties en (her)indicaties voor cliënten eerlijk verlopen.
Meldpunt voor indicatiestellingen in de Wmo

Per 1 januari 2008 krijgen 300.000 burgers een Wmo-indicatie van gemeenten omdat het overgangsjaar AWBZ is beëindigd. De nieuwe indicatiestelling leidt vaak tot een andere uitkomst dan in de AWBZ. Gemeenten kiezen vaker voor het inzetten van de goedkopere alfahulpen dan voor duurdere thuiszorgmedewerkers. “Gemeenten kunnen na een herindicatie bijvoorbeeld beslissen dat iemand geen recht meer heeft op hulp bij het huishouden of voor minder uren dan voorheen, terwijl zijn situatie of haar situatie ongewijzigd is”, zegt Marian Witte van Zorgbelang Nederland. “Bezwaren tegen dergelijke gemeentebesluiten verzamelen wij. Maar we beantwoorden ook vragen. Zo willen mensen weten of zij na een (her)indicatie de vaste thuishulp blijven houden.”

Recht op hulp

Medewerkers van Zorgbelang Nederland bemannen de telefoon. Iemand die bijvoorbeeld voor Nijmegen belt, wordt doorgeschakeld met het callcenter van Zorgbelang Gelderland. “Deze medewerkers zijn precies op de hoogte wat er in de gemeenten in hun regio gebeurt.”

Resultaten

Zodra het meldpunt een langer tijd open is geweest, zullen de cliëntenorganisaties de resultaten naar buiten brengen. Als blijkt dat een bepaalde gemeente slecht presteert, zullen de organisaties hier aan de bel trekken. De resultaten worden ook aangebonden aan het ministerie van VWS, de Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het meldpunt blijft open zolang er (her)indicaties gaande zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Nieuw meldpunt klachten Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.