Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor resistente bacteriën noodzakelijk

Redacteur KinderopvangTotaal
Het eerste centrale meldpunt voor ziekenhuizen van multiresistente bacteriën wordt in Nederland opgezet. Dat meldt de NOS. Ziekenhuizen moeten elke multiresistente bacterie die ze aantreffen melden, zodat andere ziekenhuizen maatregelen kunnen nemen als er patiënten overkomen uit een besmet ziekenhuis.
Meldpunt voor resistente bacteriën noodzakelijk

Door de verdergaande specialisaties van ziekenhuizen zullen patiënten vaker verschillende ziekenhuizen bezoeken. Dat vergroot de kans op verspreiding van bacteriën, omdat patiënten zo’n multiresistente bacterie meenemen naar een ander ziekenhuis.

Onderzoek

Uit een onderzoek van Nederlandse en Engelse wetenschappers blijkt hoe enorm snel een ziekenhuisbacterie zich verspreidt na een uitbraak in een Engels ziekenhuis. Uit het onderzoek blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen het aantal patiënten dat van het ene ziekenhuis naar een of meer andere gaat en het aantal MRSA-dragers in die ziekenhuizen. Wat voor MRSA geldt, gaat ook op voor andere ziekenhuisbacteriën zoals Klebsiella. In Engeland hebben jarenlange uitbraken overigens geleid tot een strikt beleid van gedetailleerd rapporteren. De Nederlandse onderzoekers hebben voor hun onderzoek deze gegevens gebruikt.

Concentratie

In Nederland zal het aantal patiëntbewegingen toenemen, aldus de NOS, door concentratie van verschillende zorg in minder ziekenhuizen. Daarmee is het risico groot op verspreiding van bacteriën en virussen en de bijbehorende ernstige infectieziekten. De concentratie van zorg zou daarom samen moeten gaan met aanscherping van infectiepreventie en -bestrijding.

Uitbraak bacteriën

De NOS bericht dat sinds de uitbraak in het Rotterdamse ziekenhuis in ten minste elf ziekenhuizen en drie verpleeghuizen in Nederland uitbraken van multiresistente bacteriën geweest. Dat leidde, afhankelijk van de gevallen, tot opnamestoppen, sluiting van verpleegafdelingen, sluiting van ic’s, isolatie van patiënten en veel onderzoek. (Zorgvisie / foto: ANP Sander Koning)

Lees meer

Maasstad faalde in aanpak Klebsiellabacterie

Lemstra onderzoekt uitbraak bacterie in Maasstad

Bacterie in drinkwater verzorgingshuis

Ziekenhuisbacterie rukt op in Europa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.