Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Melius Zorg moet cliënten overdragen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Melius Zorg moet voorlopig stoppen met zorg verlenen. Bovendien hangt Melius een dwangsom boven het hoofd.
ziekenhuisfusie ACM
Fotolia

Eerder dit jaar ontving Melius Zorg ook al een aanwijzing en een last onder dwangsom. De veiligheid en hulpverlening zijn nog steeds onder de maat. Er is een ‘voortdurend risico voor cliëntveiligheid’.

Cliënten overdragen

Melius Zorg in Den Haag dient binnen twee weken alle cliënten op zorgvuldige wijze over te dragen aan een zorgaanbieder die naar het oordeel van de inspectie goede zorg en verantwoorde hulp verleent. Melius biedt zorg aan jonge cliënten met een lichte verstandelijke beperking. De organisatie mag vanaf 30 oktober geen nieuwe cliënten meer aannemen. Melius Zorg mag weer zorg verlenen als de Inspectie heeft kunnen vaststellen dat de organisatie voldoet aan de alle gestelde eisen.

Veiligheidsnormen

Op 1 september moest Melius Zorg voldoen aan het tweede deel van de eerste aanwijzing van 1 mei 2017. Maar dat is nauwelijks gelukt. De zorgorganisatie voldoet nog steeds niet aan acht van de dertien normen. Zo ontvingen cliënten in onvoldoende mate de hulp die zij nodig hebben, was de aan- of afwezigheid van cliënten onvoldoende in beeld, werden onvoldoende afspraken gemaakt over het beperken van veiligheidsrisico’s en zijn medewerkers onvoldoende geschoold. Eerder doorgevoerde verbeteringen kon Melius niet vasthouden.

Dwangsom

De nieuwe bevindingen hebben de Inspectie ertoe aangezet om opnieuw een last onder dwangsom op te leggen. Melius Zorg krijgt veertien dagen de tijd om alsnog volledig te voldoen aan het tweede onderdeel van de aanwijzing. Anders moet de organisatie daadwerkelijk de dwangsom betalen.

Lees de aanwijzingen

PUBLICATIEVERSIE+Tweede+aanwijzing+Melius

PUBLICATIEVERSIE+LOD+Melius+Zorg+-+tweede+deel+aanwijzing

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.