Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menselijk falen vaak oorzaak onveiligheid SEH

Redactie Zorgvisie
Wanneer de veiligheid van patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) onbedoeld in het gedrang komt, is bij 60 procent van de oorzaken sprake van menselijk falen. Dit stellen onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ van VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Emergency Medicine.

Op de SEH in ziekenhuizen loopt een substantieel aantal patiënten onbedoelde schade op door de zorg. Een kwart van deze gebeurtenissen ligt op het gebied van samenwerking tussen de SEH en andere ziekenhuisafdelingen, menen de onderzoekers.

Oorzaken

De meeste oorzaken blijken te liggen bij menselijk falen (60 procent), gevolgd door organisatorische (25 procent) en technische (11 procent) oorzaken. Bijna de helft van alle oorzaken is toe te schrijven aan afdelingen buiten de SEH, zoals het laboratorium. De bevindingen van de onderzoekers kunnen richting geven aan de verbetering van patiëntveiligheid.

Onderzoek

Het onderzoek is verricht op de SEH in tien Nederlandse ziekenhuizen gedurende een periode van acht tot veertien weken. In totaal werden 522 onbedoelde gebeurtenissen gerapporteerd, waarvan meer dan de helft consequenties had voor de patiënt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Zet de ME maar voor de deur van de SEH’

Huisartsen willen integratie met seh van ziekenhuizen

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.