Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk in de zorg

Redacteur Zorgvisie
Minister Hugo de Jonge (VWS) en staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) hebben afspraken ondertekend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen in de zorg. Zij kunnen een goede bijdrage leveren aan het verminderen van het personeelstekort.
Personeelbehoud
Foto: Contrastwerkstatt/Fotolia

Het tekort aan personeel in de sector Zorg en Welzijn is een aanzienlijk probleem. De sector heeft behoefte aan circa 190.000 extra medewerkers in de periode tot eind 2022. Intussen zijn er velerlei mensen in Nederland die graag wat voor de maatschappij willen betekenen, maar door diverse redenen afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarom willen onder meer de ministeries van VWS en SZW zich inzetten voor een aanpak die de instroom van deze mensen op banen in de zorgsector bevordert. ‘Specifiek denken wij aan de instroom van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en een mbo-entreeopleiding. Tevens denken wij aan mensen uit de doelgroep van de Participatiewet of met een UWV-uitkering en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, waaronder statushouders’, komt in de intentieverklaring ‘Werken in Zorg en Welzijn’ naar voren.

Samenwerking

Om deze mensen ook daadwerkelijk aan een baan in de zorg te helpen werken meerdere partijen mee aan het plan. De ministeries gaan met Actiz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, VO-Raad Praktijkonderwijs, Primair Onderwijsraad, Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs, Divosa, UWV, het samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties, RegioPlus en werknemersorganisatie CNV een samenwerking aan over de instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op banen in de zorg.

Wat de initiatiefnemers gaan doen

  1. De opstellers brengen via hun eigen communicatiekanalen de mogelijkheden van instroom van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn onder de aandacht van hun achterban.
  2. Er wordt verbinding gezocht met de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten, om de kansen zichtbaar te maken van instroom van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeenten en UWV sluiten daarop aan en ondersteunen de plaatsing op maat met re-integratie instrumenten en subsidies.
  3. Er worden goede voorbeelden verzameld en deze worden verspreid, zodat alle regio’s hiermee hun voordeel kunnen doen. SZW en VWS faciliteren dit.
  4. Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en mbo-entree hebben zicht op de verwachte uitstroom van leerlingen met ambitie en kwaliteiten om in de zorg te gaan werken. Het project ‘Ingeschakeld’ moet de verbinding leggen tussen scholen en zorginstellingen.
  5. Voor werkgevers wordt toegankelijk en transparant gemaakt welke instrumenten en subsidies er zijn om de plaatsing te ondersteunen en werkgevers te ontzorgen.
  6. Werkgevers stimuleren de doorontwikkeling van de medewerkers op het werk en zetten beschikbare middelen in.
  7. In zes verschillende regio’s wordt er gestart met ‘bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie’. Via deze methodiek onderzoekt UWV binnen een zorginstelling welke taken en functies er te onderscheiden zijn voor mensen die aangewezen zijn op aangepast werk. Uitkomsten worden landelijk verspreid.
  8. Onder begeleiding van de projectleider ‘Ingeschakeld’ is er een werkgroep samengesteld voor de uitwerking van de instroom van leerlingen van het pro en vso in Zorg en Welzijn.

Startschot

De aftrap van de samenwerking vond woensdag bij verpleeghuis ‘Het Gulden Huis’ plaats. Directeur Frank Bluiminck laat weten trots te zijn op het behaalde resultaat: ‘Met deze samenwerking laten we zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking aan het werk te helpen in de zorg. Ik ben er trots op dat dit initiatief in de gehandicaptenzorg is ontstaan en wordt verbreed naar andere branches’, aldus Bluiminck. ‘Nu is het nog uitzonderlijk, maar we hopen dat het steeds normaler wordt dat mensen met beperkingen ook leren en werken, dat ze je tegenkomt op school of op het werk.’

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.