Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Mensvriendelijke’ aanpak bij invoering epd werkt het best

Mark van Dorresteijn
Invoering van een elektronisch patiëntendossier (epd) in een ziekenhuis heeft meer kans van slagen als gekozen wordt voor een 'mensvriendelijker sociotechnologische’ aanpak. Dat schrijven neuroloog Peter Siegers en epd-manager Jan Houben van het St. Antonius Ziekenhuis in een artikel in Medisch Contact.
‘Mensvriendelijke’ aanpak bij invoering epd werkt het best

Volgens Houben en Siegers is het St. Antonius Ziekenhuis een van de weinige ziekenhuizen waar al met een volwaardig, in dit geval zelfgebouwd, epd wordt gewerkt.

Geleidelijk traject

Houben en Siegers pleiten in hun artikel voor een geleidelijk traject waarbij met name voor de artsen, de belangrijkste gebruikers, een hoofdrol is weggelegd. “In het St. Antonius Ziekenhuis is het idee dat het nieuwe epd meteen workflow-ondersteuning zou kunnen bieden al snel losgelaten en is de focus gericht op een kwalitatief goed registrerend systeem.”

Gewoon beginnen

Conclusie van de auteurs is dat er geen betere manier is om het ‘ideale’ epd te realiseren dan gewoon te beginnen. (ICTzorg)

Lees ook:

CDA-fractie Eerste Kamer niet tegen epd

Klink weerlegt kritiek op beveiliging EPD

3 REACTIES

  1. Mensvriendelijk? We hebben een Eerste Kamer die toetst bv op handhaving van de grondrechten en die heeft besloten het EPD te stoppen voor nu, en terecht. En dan lekker alle geluiden uit de samenleving negeren, want JULLIE weten het altijd beter als het om rechten van mensen gaat? Mensgericht heet dat. Lekker om de parlementaire processen te negeren.

  2. Lees alle reacties
  3. Mensvriendelijk? Huh. Klinkt goed, maar in de praktijk wordt het woord vooral gebruikt in de context van “wij weten wat goed is voor alle mensen… dus eh, ik vertel jou zo min mogelijk, en ik zie lekker al jouw privedingetjes wel in het dossier”. Hou toch op. Er komen juist medische missers van een EPD, omdat er fouten in staat, bij de vleet. Dat heb ik zelf al meegemaakt en geen dokter die luistert want zij hebben (stiekem) de waarheid op papier, alleen blijkt die later niet te kloppen en mijn eigen verhaal wel, jammer! Alleen omdat patienten niet meer gehoord worden en die weten nog steeds veel van zichzelf en hoe ze zich voelen. Stiekum invoeren? Wat zijn dat voor stasi-praktijken! Nee, geen respect voor de mens en diens rechten.

  4. De zinsnede “een van de weinige ziekenhuizen” is gelukkig een understatement. Ondanks politieke tegenwerking zijn er steeds meer ziekenhuizen die al een epd hebben ingevoerd en nog meer die een epd aan het invoeren zijn.
    Hulde aan alle direct betrokkenen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.