Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menzis en Livio sluiten meerjarencontract: minder regeldruk en meer wijkverpleging

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Menzis heeft voor het eerst voor de wijkverpleegkundige zorg een meerjarencontract afgesloten met Livio. Met het meerjarencontract willen de verzekeraar en zorgaanbieder de regeldruk bestrijden en de kwaliteit van thuiszorg verbeteren.
wijkverpleging-nurse-AdobeStock_450.jpg
Foto: Adobe Stock

Menzis en Livio, die de grootste aanbieder is van wijkverpleegkundige zorg in Enschede en actief is in Haaksbergen, Berkelland en Lochem, willen middels het meerjarencontract het hoofd bieden aan de stijgende zorgvraag vanwege vergrijzing in de regio en een steeds krappere arbeidsmarkt. ‘Door afspraken te maken voor een langere termijn hebben wij het vertrouwen, de zekerheid en de ruimte om te werken aan nog betere wijkverpleging’, aldus Guido van de Logt, Livio-bestuurder. Voor Menzis is het de eerste keer dat zij afspraken maakt rondom wijkverpleging.

Vergrijzing

Het aantal 80-plussers stijgt de komende jaren met 3 procent in de regio wegens vergrijzing. Er is slechts een beperkte beschikbaarheid van verpleegkundig en verzorgend personeel. Om deze uitdaging als thuiszorgaanbieder aan te gaan, is er ruimte nodig. ‘Daar past dan niet bij dat je ieder jaar weer opnieuw met elkaar gaat onderhandelen’, aldus Olivier van Noort, zorginkoper bij Menzis. Volgens Livio biedt een meerjarencontract stabiliteit. ‘Met zekerheid over meerdere jaren is Livio in staat de vergrijzing goed op te vangen. Dat schept rust en ruimte omdat we daar onze personeelsbezetting op kunnen afstemmen’, aldus Van de Logt.

Regeldruk

De afspraken op lange termijn bieden ook perspectief voor de inzet van technologie, innovatie en het stimuleren van participatie bij de cliënt. Eerder werd de wijkverpleging per vijf minuten geregistreerd en werden nieuwe zorgvormen moeilijk gefinancierd. ‘Met de nieuwe afspraken gaan we uit van een vast bedrag per cliënt per week. Hierdoor kunnen we naast uren verpleging en verzorging, ook bijvoorbeeld technologie of hulpmiddelen inzetten’ aldus Van de Logt.

Samenwerking

Livio is volgens Menzis een goede partner wegens de focus op samenwerking en innovatie in het zorgveld. Zo werkt Livio samen met het Medisch Spectrum Twente (MST). Daarnaast is de grote zorgaanbieder een actieve partner in de Zorgschakel Enschede, een samenwerkingsverband met drie andere zorgorganisaties. ‘Een mooi initiatief om gezamenlijk met de personeelsschaarste in dit gebied om te gaan’, aldus Van Noort.

De afspraken op de lange termijn tussen Menzis en Livio vergen visie, moed, creativiteit en ondernemerschap. ‘Daar zijn wij klaar voor’, aldus Van de Logt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.