Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Menzis gaat dbc’s aanbesteden

Menzis gaat als eerste zorgverzekeraar zestig dbc’s aanbesteden voor vijf behandelingen in het vrije prijssegment.

Directeur Zorginkoop Bas Leerink: “Dit is voor ziekenhuizen een kans om kwaliteit beloond te krijgen. Ze kunnen hiermee volume naar zich toe trekken.” Het aanbesteden vindt plaats in de regio’s waar Menzis marktleider is. Ziekenhuizen en zbc’s in Groningen, Gelderland en Twente kunnen intekenen op dbc’s voor borstkankeroperaties, staaroperaties, meniscusoperaties, liesbreukoperaties en spataderbehandelingen. Leerink: “Per regio selecteren we twee tot vier ziekenhuizen die het predikaat Topzorg mogen dragen.

Kwaliteit zorg

Zij worden de voorkeursaanbieders waar Menzis haar klanten naartoe probeert te sturen.” Ziekenhuizen en zbc’s kunnen offertes uitbrengen tot 15 juli. Bij de beoordeling gebruikt Menzis kwaliteitscriteria die zijn aangelegd samen met wetenschappelijke verenigingen, patiëntenorganisaties en eigen klanten. Voldoet een ziekenhuis aan de minimumeisen dan krijgt het een basiscontract. Voldoet het ook aan extra eisen, dan kan het topzorgziekenhuis worden. Leerink: “We werken met een puntensysteem. Hoe hoger de kwaliteit, des te meer punten. Menzis stelt een prijs per dbc voor en zorgaanbieders kunnen op die prijs bieden.

Dbc’s

Topzorgaanbieders kunnen een tien procent hogere prijs krijgen. Dat hangt mede af van het aantal punten dat ze op de kwaliteitscriteria behalen. Aanbieders met een basiscontract krijgen dus een lagere prijs voor hun dbc’s.” Leerink benadrukt dat kwaliteit belangrijker is dan prijs: “Aanbieders kunnen vrijwillig onder de prijs gaan zitten, maar dat heeft maar tien procent invloed op het puntentotaal. Wie alleen een lagere prijs biedt, kan op basis daarvan geen topzorgaanbieder worden.” Aan het aanbesteden van dbc’s zitten meerdere voordelen, denkt Menzis. Leerink: “Als mensen voor kwaliteit gaan, levert ons dat een besparing op. Er worden meer ingrepen in een keer goed gedaan, minder fouten gemaakt, het ziekteverzuim gaat omlaag. Aan de andere kant versterken wij hiermee onze onderhandelpositie. Ik verwacht dat ik straks kan zeggen tegen een zorgaanbieder ‘als ik op deze manier inkoop, dan garandeer ik je dat je tien tot vijftien procent meer klanten krijgt.’ Menzis wil ook afspraken maken met ziekenhuizen elders in het land. Volgens dezelfde uitgangspunten, maar zonder aanbesteding. In oktober van dit jaar moeten de topzorgziekenhuizen bekend zijn. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Uitbreiding vrije prijsvorming ziekenhuizen in 2009

Zorgautoriteit: 30 procent vrije prijzen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.