Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menzis wil betere samenwerking Groningse ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar Menzis wil dat drie streekziekenhuizen in de provincie Groningen beter gaan samenwerken om de kwaliteit van de zorg op peil te houden. De verzekeraar wil daarom met de ziekenhuizen in gesprek.
Menzis wil betere samenwerking Groningse ziekenhuizen

Het gaat om het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal, het Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl (OZG) en het Lucas ziekenhuis in Winschoten (OZG). Deze ziekenhuizen moeten de komende jaren miljoenen investeren om kwaliteit te behouden, maar volgens Menzis is dat niet haalbaar. “Door het tekort aan personeel, de aankomende bezuinigingen en de lage bevolkingsgraad moeten we goed kijken naar de toekomstplanning voor de regio”, aldus een woordvoerder van Menzis. “De bouwplannen van ziekenhuizen moeten op elkaar afgestemd worden en dat geldt ook voor de invulling van de zorg. Dure specialistische zorg hoeft namelijk niet op elke locatie aanwezig te zijn. Daar willen wij met de ziekenhuizen goed over praten. Concreet kunnen we daar nog niets over zeggen. Conclusies kunnen we later altijd nog trekken.”, aldus de woordvoerder.

Samenwerking intensiveren

Dat er goed gekeken moet worden naar de inrichting van de zorg, bevestigt Jan Cooijmans, bestuursvoorzitter Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG). “Maar Menzis gaat eigenlijk een stapje te ver. Wij gaan zelf eerst goed kijken naar de ziekenhuizen in deze streek en over anderhalve maand komen wij met een nieuw medisch plan. Pas daarna gaan we met Menzis in gesprek.” Cooijmans denkt dat op termijn niet alle ziekenhuizen dezelfde functies aan kunnen blijven bieden. “De lucht is niet inktzwart, maar ook zeker niet diepblauw. We moeten de samenwerking onderling intensiveren en het zou kunnen zijn dat we een aantal afdelingen of functies niet langer op beide plekken blijven aanbieden. Neem bijvoorbeeld de afdeling verloskunde. Om deze afdeling open te houden moeten er tweeduizend bevallingen plaatsvinden. Als we dit niet concentreren dan kan er dadelijk alleen nog in het UMC Groningen worden bevallen. Met een goede inrichting van de zorg proberen we dat te voorkomen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Nieuwe medisch directeur voor OZG

Ommelander scoort hoog in ranglijst Elsevier

Ommelander Ziekenhuis sluit gynaecologie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.