Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menz.nu staat langer onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op jeugdzorgorganisatie Menz.nu verlengd tot 2 oktober.
menz.nu.logo.jpg

Op 17 februari 2017 stelde de IGZ de organisatie uit Almelo voor vier maanden onder verscherpt toezicht. De inspectie geeft Menz.nu nog twee maanden extra tijd voor de benodigde verbeteringen.

Pgb

Menz.nu heeft verbeteracties in gang gezet en de igz ziet naar eigen zeggen ‘een opgaande lijn’, maar de kwaliteit van zorg voldoet ‘nog niet helemaal’ aan de normen. Er is intussen een nieuwe bestuurder aangesteld die ‘een flinke start heeft gemaakt’ met verbetermaatregelen. Menz.nu is een kleinschalige zorgaanbieder in de regio Twente, opgericht in juni 2011 als eenmanszaak. Ten tijde van het laatste inspectiebezoek waren er twaalf jongeren in zorg. Zij ontvangen zorg via hun pgb.

Zwaar onvoldoende

Onder de vorige bestuurder was de zorg al jarenlang onder de maat. Tijdens een onaangekondigde Inspectiecontrole in juni 2014 voldeed Menz.nu aan bijna geen enkele kwaliteitsnorm. Slechts een van de twaalf randvoorwaarden was voldoende. Tijdens een herhalingsbezoek in 2016 was er niets verbeterd: de organisatie voldeed niet aan 25 van de 26 getoetste normen. De organisatie moest in drie maanden verbetering laten zien maar deed dat nauwelijks. In februari stelde de igz verscherpt toezicht in.

Bestuurscrisis

Er was ook een conflict ontstaan tussen de raad van commissarissen en de bestuurder. De rvc heeft dit aan de igz gemeld. De raad en bestuurder communiceerden zo weinig met elkaar dat de raad naar eigen zeggen geen toezicht kon houden. De rvc heeft inmiddels het vertrouwen uitgesproken in de op 9 mei aangetreden nieuwe bestuurder. De oude bestuurder is nu werkzaam als begeleider en leidinggevende binnen de organisatie.

Zorgvraag

Tijdens het inspectiebezoek in juni bleek dat de zorgvraag van cliënten nog niet inzichtelijk was. Uit de cliëntdossiers was niet herleidbaar welke zorg en begeleiding cliënten nodig hebben dan wel welke zorg en begeleiding zij ontvangen. De preventieve risicoscores conform de landelijke richtlijnen werden niet uitgevoerd. Het is niet duidelijk of de doelen en acties passen bij de mogelijkheden en beperkingen van de individuele cliënt. Een aantal dossiers waren nog niet af of niet vastgesteld en er wordt niet gewerkt volgens richtlijnen. Volgens de igz allemaal een kwestie van tijdgebrek.

Menz.nu

Menz.nu richt zich op richt zich op kwetsbare jong volwassenen en volwassenen met of zonder verstandelijke beperking. De organisatie biedt 24 uurs zorg, ambulante begeleiding en ondersteuning op alle leefgebieden ‘om deel te kunnen nemen aan de maatschappij’. De coaches willen naar eigen zeggen voorkomen dat jongeren in een isolement terecht komen als gevolg van prestatiedruk, de snelheid en de vele prikkels die het leven met zich mee brengt. ‘Deze generatie is vooral te bereiken door ook te focussen op het innerlijke van de persoon. Daar het gevoel en het geweten signalen doorgeven aan het verstand. Door op deze wijze te werken heeft Menz ervaren dat je de cliënt beter kan bereiken, zodat je beter kan toewerken naar de doelen die de cliënt voor ogen heeft.’

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.