Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenenbesparing mogelijk met ‘IC-Light’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een relatief kleine groep IC-patiënten, die moeilijk van de beademing afkomt, zorgt voor een groot deel van de IC-kosten. Voor deze patiënten zou een nieuwe afdeling, de IC-Light, een uitkomst kunnen zijn.
VUmclogo.jpeg

Dat stelt Leo Heunks van VUmc  in zijn oratie ‘Ademspierfunctie bij de intensive care patiënt.’ Heunks is benoemd tot hoogleraar Experimentele Intensive Care. 

Ontwenning

Op de IC-light krijgt de patiënt hulp bij het ontwennen aan de beademing. Dat maakt de zorg beter en goedkoper. Tot nu toe blijven patiënten op de IC zolang beademing nodig is. Voor langdurig beademde patiënten is de kwaliteit van zorg op de IC niet optimaal. Er is teveel lawaai en er wordt te weinig rekening gehouden met het dag-nachtritme en de behoefte aan bewegen en aan mentale steun van de patiënt.

Goedkoper

Daarbij is de prijs van een IC-bed hoog: 2.500 euro per dag. Op een IC-light krijgen beademde patiënten passende zorg en  is de zorg goedkoper, zegt Heunks: ‘Met een bed op de IC-Light kun je 700 euro per dag besparen. Een unit met 20 bedden zou jaarlijks een besparing van een paar miljoen euro op kunnen leveren. Bijkomend voordeel is dat het de hoge druk op IC-bedden, zeker hier in de Randstad, kan verlichten.’ Heunks vertelt dat er in de VS en in Londen al speciale ‘ontwen-eenheden’ zijn. Zelf heeft hij in Nijmegen meegewerkt aan een pilot, met steun van de zorgverzekeraars.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.