Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Miljoenenfraude met pgb’s bij Me Care

De Nieuwegeinse zorginstelling Me Care zou voor miljoenen hebben gefraudeerd. Dat vermoeden hebben het Openbaar Ministerie en het Agis Zorgkantoor.
Miljoenenfraude met pgb’s bij Me Care

Me Care bracht verslaafden en probleemjongeren onder in huurpanden in Nieuwegein, zo meldt RTV Utrecht. Namens hen werden persoonsgebonden budgetten (pgb) aangevraagd voor in totaal ruim twee miljoen euro. Waarschijnlijk is dat geld niet aan zorg besteed.

Bijstandsfraude

De gemeente Nieuwegein is al sinds 2012 op de hoogte van de fraude, maar zegt zelf niet betrokken te zijn. Onbevestigde bronnen spreken dat tegen. Die melden dat er naast pgb-fraude ook sprake is van omvangrijke bijstandsfraude.

De gemeente is verantwoordelijk voor het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Groepen mensen, onder wie veel Roma, zouden volgens de onbevestigde bronnen met busjes tegelijk naar het stadhuis zijn gebracht om een uitkering aan te vragen. De gemeente Nieuwegein heeft niet gereageerd.

Terugbetalen

De 46 oud-cliënten van Me Care moeten hun pgb’s terugbetalen aan het Agis Zorgkantoor. De advocaat van een groot deel van de oud-cliënten ontkent dat er sprake is van fraude. Hij wijt de onregelmatigheden aan een administratief onvermogen bij de bestuurders van Me Care.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

3 REACTIES

 1. Stop nu met Bashen chronisch zieken als PGB-fraudeurs
  In 2013 is een PGB fraude van 4 miljoen vastgesteld.
  De opsporing kost een veelvoud van dit bedrag. In een bedrijf was zou men deze kosten opsporing besparen!
  De betrokken PGB-fraudeurs zijn bemiddelaars.
  Kijk nu wat een schijntje deze fraude voorstelde!
  De totale PGB-kosten in 2012 waren €2,7 miljard. Dit is €2700.000.000. De fraude van €4 miljoen is dus maar 0,00001481-ste deel!
  Dus zoek liever naar de echte fraudeurs wat meer de moeite waard is.
  Vele chronisch zieken en gehandicapten zijn als fraudeur en oplichters weggezet door de regering !Deze fraude werd door VWS uitbundig gelekt richting (VVD) dagbladen die dit brachten als groot breaking nieuws en dit telkens herhalen als er weer een (te verwaarlozen bedrag) aan PGB-fraude was ontdekt in vette letters! Door deze acties van VWS is de complete NL,bevolking opgehitst!
  Het niet zieke deel van de bevolking is daardoor nu de royaal frauderende chronisch zieken en gehandicapten helemaal spuugzat. Daarom wil het participeren om te bezuinigen op de zorg niet meer lukken ! De Nederlanders hebben er geen enkele moeite mee dat Rutte alle opgebouwde voorzieningen van de profiteurs afpakt.Er zijn zelfs meldpunten om deze fraudeurs aan te geven het begint op Noord-Korea te lijken.Het zou de regering sieren als ze alle zwartmakerij van een complete bevolkingsgroep onmiddellijk stoppen en uitleggen dat de ontdekte fraude eigenlijk nauwelijks iets voorstelde.

 2. Lees alle reacties
 3. Het frauderecept is al jaren bekend : richt een instelling op voor opvang daklozen, drugsverslaafden en probleemjongeren, vraag wtzi aan, regel dat je pgb’s kunt aanvragen en zelf mag indiceren. Regel er nog wat bijstandsaanvragen bij. Ansa in Lelystad, Pyxis etc. Maar waar was de toezichthouder die de wtzi verleende, waar was de toezichthouder die de indicaties controleert, waar was het zorgkantoor, waar was de politie, toen zo’n zwerver met zijn aangifte niet serieus genomen werd?
  Afijn, in 2015 gaat De gemeente met de Wmo zorgen voor het toezicht op deze praktijken. Wordt alles beter toch?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.