Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Miljoenenverlies noopt tot collectief ontslag

Redacteur KinderopvangTotaal
Sensire Thuiszorg gaat 800 huishoudelijke hulpen ontslaan. In een nieuwe vorm kan de thuishulp wellicht terugkeren, volgens bestuurder Maarten van Rixtel. ‘We weten niet of het collectief ontslag ook doorgezet wordt.’
Miljoenenverlies noopt tot collectief ontslag
Foto: ANP

De vroege aankondiging van het ontslag van alle personeel van Thuishulp Sensire B.V. is nodig omdat een groot deel van het personeel 10 tot 30 jaar in dienst is. Dan is een lange opzegtermijn voor ontslag verplicht. Maar het is ook mogelijk dat Sensire ook na 1 januari 2014 huishoudelijke hulp aan zal bieden. ‘Ja hoor, maar op kleinere schaal per gemeente, afhankelijk van de afspraken per gemeente, ’ zegt bestuurder Maarten van Rixtel van Sensire.

Bezuinigd

Thuiszorgorganisatie Sensire, werkzaam in de Achterhoek, kondigde dinsdag aan de huishoudelijke hulp af te stoten en 800 medewerkers te moeten ontslaan. Reden: het is nog onduidelijk hoe gemeenten de huishoudelijke hulp gaan uitvoeren in 2014. In het huidige politieke akkoord wordt 40 procent bezuinigd op huishoudelijke hulp. ‘Wij kunnen thuishulp in deze vorm financieel niet meer uitvoeren,’ zegt bestuurder Maarten van Rixtel. ‘Als we niets doen gaan we in 2014 per maand 1 miljoen euro verlies lijden.’

De jaarlijkse omzet van Sensire is 170 miljoen euro. Bij de thuiszorgorganisatie werken op dit moment – inclusief de 800 huishoudelijke hulpen – 5500 medewerkers. De kosten van wachtgeld voor de ontslagen medewerkers komen op 2,7 miljoen euro.

Eigen oplossingen

Sensire zal niet de enige thuiszorgorganisatie zijn die dit jaar de huishoudelijke hulpen zal moeten ontslaan. Van Rixtel blijft in gesprek met gemeenten over de toekomstige uitvoering van de huishoudelijke hulp als onderdeel van bredere dienstverlening in de Wmo. ‘Het staat niet vast dat 60 procent van het geld voor huishoudelijke hulp ook daadwerkelijk daaraan zal worden besteed,’ zegt Van Rixtel. ‘Gemeenten zijn vrij in de besteding van het geld.’ Hij verwacht dat thuishulp op lange termijn niet meer een collectief gefinancierde, maar een particuliere dienst wordt. Van Rixtel: ‘Als mensen zelf hulp bij het huishouden moeten betalen, zullen ze eerst naar eigen oplossingen in de familie zoeken. Als het echt niet meer kan, gaan ze zelf schoonmaak inhuren.’

2 REACTIES

  1. Vanuit de basissalarissen gezien, vind ik het jammer dat er af moeten vloeien(een kwestie van werkgelegenheid?)
    Maar vanaf de top moeten ze uiteindelijk meer beginnen te ontslaan, want die persen de ‘basis’ helemaal uit…zodanig dat er niets meer over blijft en de zorg overgeleverd is (net als bij de politie, maatschap)aan de mantelzorger.
    In principe voor die schandalige topsalarissen een wanverhouding!

  2. Lees alle reacties
  3. Bedrijfseconomisch is dit een gezonde reactie op de beleidsvoornemens. De snelheid van de beslissing doet echter wel vermoeden dat het personeels- en patiëntenbelang niet optimaal wordt gediend. Vanuit de bestuurder is dat wellicht te verdedigen, maar de RvT dient een breder belang en had hier op de rem moeten trappen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.