Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Minder complicaties dankzij operatierobot’

Mark van Dorresteijn
De inzet van een operatierobot bij blaasverwijdering leidt tot minder bloedverlies, minder lange ziekenhuisopname, minder en minder ernstige complicaties. Dat blijkt uit gegevens van het Rijnstate Ziekenhuis.
‘Minder complicaties dankzij operatierobot’

Sinds november 2010 zet Rijnstate als eerste in Nederland de robot ook in voor de verwijdering van de blaas, waarbij direct een stoma of nieuwe blaas wordt aangelegd, zonder de buik open te maken. ‘Met vier mechanische armen van de robot brengt de operateur de operatie-instrumenten via kleine incisies in de buik van de patiënt en voert daar onderhuids de operatie uit. Omdat de robot de bewegingen van de operateur met extreme precisie vertaalt, waardoor omliggend weefsel optimaal wordt gespaard, neemt de kans op complicaties af en verloopt het herstel van de patiënt sneller’, aldus het ziekenhuis.

Resultaten

In Rijnstate zijn de gegevens van de 50 patiënten die met de robot zijn geopereerd vergeleken met de gegevens van 98 patiënten die een ‘open’ blaasoperatie ondergingen. Bij de robot geassisteerde operatie blijkt het bloedverlies veel minder dan bij de open operatie (229 cc versus 2200 cc), en ook hoefden patiënten minder lang in het ziekenhuis te blijven (14 dagen versus 22 dagen). Het aantal en de ernst van de complicaties waren veel minder dan bij de open operatie. De operatie met de robot duurt wel iets langer (346 minuten ten opzichte van 335 minuten). Uroloog Carl Wijburg: ‘Uiteraard vervolgen we het onderzoek, zodat we de resultaten ook wetenschappelijk kunnen bewijzen. Maar voor ons zijn deze eerste resultaten al een bevestiging: de inzet van de robot heeft echt toegevoegde waarde en zorgt ervoor dat patiënten na de operatie veel sneller herstellen en  een betere kwaliteit van leven genieten.’

Voordeel operatierobot

De operatie werd daarvoor alleen ‘open’ uitgevoerd, dat wil zeggen dat de buik van de patiënt wordt opengesneden om goed bij de blaas te kunnen. Een ‘traditionele’ kijkoperatie is bij deze complexe operatie niet goed mogelijk, omdat deze te veel handelingen en fysieke belasting van de operateur vraagt. De urologen van Rijnstate zetten daarom de robot in. De voordelen van het opereren met de robot zijn namelijk: 3 dimensionaal en 10 maal vergoot zicht, de mogelijkheid heel kleine bewegingen te maken en minder fysieke belasting van de operateur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.