Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder onzekerheid rond budget Wmo en jeugdzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Langzamerhand wordt duidelijk hoeveel geld gemeenten van het Rijk krijgen voor de decentralisatie van de Jeugdwet en de Wmo. Wel blijft er nog onduidelijkheid over een tijdige overheveling van 90 miljoen euro naar het Gemeentefonds.
Minder onzekerheid rond budget Wmo en jeugdzorg
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie de berekeningen van de ministeries nagerekend. Een jaar eerder deed de Rekenkamer dat ook al. Het budget voor de Jeugdwet bedraagt 3,9 miljard euro, het budget voor de Wmo 2015 3,5 miljard euro.

Gemeentefonds

Het aantal onzekerheden over het budget voor de Jeugdwet en de Wmo is afgenomen, constateert de Rekenkamer. Wel blijft er nog onzekerheid over een tijdige overheveling van 90 miljoen euro van het Provinciehuis naar het Gemeentefonds. In de oorspronkelijk plannen zou de jeugdzorg pas in 2016 naar gemeenten gaan. In de bestuurlijke afspraken is daar vanuit gegaan. De VNG wil dat het geld eerder komt, omdat ook de taken eerder naar gemeenten gaan.

Zorginfrastructuur

Ook is er nog onzekerheid over de verdeling van 173 miljoen euro uit de AWBZ over de domeinen WLZ, Wmo en Jeugdwet. Een belangrijk deel hiervan, 115 miljoen euro, betreft de regeling Zorginfrastructuur. Hierover moet de Nederlandse Zorgautoriteit nog advies uitbrengen.

Tempo extramuralisering

Verder is het tempo van de extramuralisering een onzekere factor. Naarmate sneller doorzet, zullen er meer ouderen thuis ondersteuning nodig hebben. De kosten voor gemeenten zullen daardoor sneller hoger uitvallen. Tegelijkertijd zal het landelijke budget voor intramurale zorg daardoor lager kunnen uitvallen. Voor deze onzekerheid is er nu 219 miljoen euro gereserveerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.