Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder sterfte door concentratie hoog-risico kankeroperaties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De kwaliteit van kankeroperaties varieert sterk tussen ziekenhuizen. Vooral voor minder vaak voorkomende ingrepen met een hoog risico zorgt concentratie in ziekenhuizen voor aantoonbaar betere resultaten.
Minder sterfte door concentratie hoog-risico kankeroperaties
Foto: Lex van Lieshout

Dat is de conclusie uit een onderzoek over slokdarmoperaties onder elf ziekenhuizen in Zuid-Holland, waarop chirurg Michel Wouters vorige week in Leiden promoveerde. Zijn onderzoek leidde inmiddels tot nieuwe kwaliteitsnormen in de kankerzorg.

Sterftecijfers

Tijdens zijn vierjarig onderzoek ontdekte Wouters aanzienlijke verschillen in postoperatieve sterfte tussen de elf ziekenhuizen. Ziekenhuizen die meer operaties uitvoerden, presteerden beter. Dat gold vooral voor relatief zeldzame ingrepen met een hoog risico. Naast postoperatieve sterfte onderzocht Wouters  ook complicaties, heroperaties, opnameduur en langetermijnoverleving van patiënten.

Centralisatie

Hierop besloot Wouters het idee dat verwijzing van slokdarmkankerpatiënten naar een hoogvolumeziekenhuis leidt tot betere zorguitkomsten, in de praktijk uit te proberen. Als er verschillen in zorguitkomsten zouden blijken, werden patiënten verwezen naar de ziekenhuizen met de betere uitkomsten. Binnen vijf jaar leidde dit tot het centraliseren van slokdarmoperaties in vier en later drie van de elf ziekenhuizen in de regio. De postoperatieve sterfte daalde van twaalf naar vier procent. Ook de langetermijnoverleving van patiënten verbeterde significant.

Nieuwe normen

Het promotieonderzoek van Wouters maakte deel uit van het rapport ‘Kwaliteit van Kankerzorg’ van de KWF Kankerbestrijding, uit 2010. De aanbevelingen uit dat rapport hebben inmiddels geleid tot kwaliteitsnormen voor de gehele kankerzorg. Voor darmkanker, borstkanker, longkanker en slokdarm-maagkanker zijn landelijke clinical audits gestart. Wouters werkt als chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.