Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Bruins: afbouw topsalarissen gaat geleidelijk

Bert Bukman
Het klopt dat een aantal zorgbestuurders in 2016 meer verdiende dan het zogeheten bezoldigingsmaximum in de WNT van 179.000 euro. Dit heeft echter te maken met de afgesproken geleidelijke afbouw van de topsalarissen. Dat zegt minister Bruins voor Medische Zorg in antwoord op Kamervragen.
Money Bagbankfachklasse 2013/7 8 © T Kimura / Istock.com
iStock

Een paar maanden geleden berichtte RTL dat 21 procent van de
zorgbestuurders in 2016 meer verdiende dan het toenmalige
bezoldigingsmaximum in de WNT van 179.000 euro. Corinne Ellemeet van GroenLinks stelde hierover vragen, die de minister nu heeft beantwoord.

Salaris minister

Dat in 2016 een aantal zorgbestuurders meer verdiende dan dit maximum is een gevolg van het overgangsrecht, aldus de minister. Bij het in werking treden van de WNT in 2013 en de daarbij horende verlaging van het maximale salaris naar 100 procent van dat van een minister, werd dit overgangsrecht van toepassing. Bestaande afspraken over het salaris worden vier jaar lang gerespecteerd. Daarna vindt in drie jaar tijd een verlaging plaats naar het afgesproken maximum.

Bruins ging ook in op vragen van Kamerlid Lilian Marijnissen van de SP. Deze vragen gingen over berichten in het Het Financieele Dagblad over onderaannemers in de zorg die onder de WNT uitkomen. De Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon berekende dat het jaarlijks om een bedrag van in totaal 1,2 miljard euro gaat. Eerder stelde Corinne Ellemeet hier ook al vragen over.

6,7 miljoen euro

In het FD werd het voorbeeld genoemd van een oogarts die in acht jaar tijd een eigen vermogen wist op te bouwen van 6,7 miljoen euro. Als bestuurder van zijn zorginstelling verdient deze oogarts niets, maar als directeur-eigenaar van de bv die de zorg feitelijk uitvoert, waren de verdiensten blijkbaar goed.

Als antwoord op de vragen van Lilian Marijnissen gaf Bruins aan dat nog wordt uitgezocht hoe dit probleem op de beste manier kan worden aangepakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.