Minister: ‘Keuzevrijheid in jeugdhulp is niet zaligmakend’

Minister Hugo de Jonge (VWS) wil af van de zogeheten open house-constructie en lokaal de inkoop van jeugdzorg anders gaan organiseren. Hij wil omzetgaranties gaan geven aan jeugdzorgaanbieders om zo in plaats van concurrentie, juist de samenwerking tussen aanbieders te bevorderen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Nailia Schwarz/stock.adobe.com

Open House is een manier van inkopen waarmee een burger een zorgaanbieder kan contracteren zonder een aanbestedingsprocedure te doorlopen. Dit gebeurt tegen vooraf vastgestelde voorwaarden over bijvoorbeeld kwaliteit, waarbij niet de gemeente maar de burger de zorgaanbieder uitkiest. Volgens de minister kleven er te veel nadelen aan de vaak toegepaste open house-constructie. Echter, niet iedereen reageert positief op het plan om te gaan werken met omzetgaranties. Zo zou dit een productieprikkel geven, in plaats dat er gekeken wordt naar de zorgbehoefte. Ook zou het de keuzevrijheid van kinderen en hun ouders beperken en is het onduidelijk wat dit gaat betekenen

0
458

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.