Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Minister: Specialist ouderen mogelijk bij Zorgverzekering

Redacteur Zorg+Welzijn
Overheveling van de specialistische behandeling van ouderen vanuit de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet is mogelijk om een bredere inzet van specialisten ouderengeneeskunde te bekostigen. Dat schrijft minister Veldhuijzen Van Zanten op Kamervragen naar aanleiding van een artikel in Zorgvisie.

Het idee is om specialisten ouderengeneeskunde niet alleen in verpleeghuizen te laten werken, maar daarbuiten, bij mensen thuis of in een verzorgingshuis voor mensen met een intramurale indicatie. In Zorgvisie van 13 september pleitte Verenso-directeur Franz Roos voor deze werkwijze. Het Kamerlid Voortman van GroenLinks stelde naar aanleiding daarvan schriftelijke vragen. De minister onderschrijft het idee en “bezint zich nog over hoe dit het beste georganiseerd en bekostigd kan worden. Overheveling van – een deel van – de behandeling van de AWBZ naar de Zvw is één van de mogelijkheden.”

Revalidatie

De directeur van Verenso, belangenorganisatie van specialisten ouderengeneeskunde, zegt dat de bredere inzet van specialisten ouderengeneeskunde “op afroep inzetbaar bij zowel mensen thuis als in de verzorgingshuizen” van start kan gaan, wanneer revalidatie volgend jaar wordt overgeheveld naar de Zvw. “De overheveling van revalidatie naar de Zvw is een stap op weg naar het scheiden van wonen en zorg. Dat betekent dat cliënten apart voor medische zorg gaan betalen en dat een specialist ouderengeneeskunde daardoor niet meer aan het verzorgings- of verpleeghuis gebonden hoeft te zijn.”

Eigen bijdrage

In hetzelfde antwoord op de Kamervragen stelt de minister overigens dat de eigen bijdrage niet een belemmering zal zijn voor de behandeling van dementie en Alzheimer. “Na overleg met het veld is geconstateerd dat het uitsluiten van patiënten met bepaalde psychische aandoeningen moeilijk objectiveerbaar is,” zegt de minister. Ze wil wel praten met “veldpartijen over mogelijkheden om bepaalde alternatieve maatregelen voor 2013 te onderzoeken.” Er wordt ook een monitor opgezet om de effecten van de eigen bijdrage op zorgmijding te volgen.

Armer

“De minister beoogt de zorgvraag in te dammen, maar dat zal een eigen bijdrage bij een progressieve ziekte als dementie niet bewerkstelligen,” zegt Jan Vuister, directeur van zorgorganisatie Geriant. “Daarnaast wil ze bezuinigen, maar een recente studie van verzekeraar Univé toont aan dat de GGZ-hulp voor deze groep, met name het casemanagement dat wordt geboden, uitermate kosteneffectief is. Het levert meer op dan het kost. Invoering van deze maatregel voor de groep mensen met dementie maakt hen er alleen maar armer op.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Verenso: ‘Kabinetsplannen bemoeilijken ouderenzorg’

De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Miljoenen ouderenzorg wachten op bestemming

4 REACTIES

  1. Binnen Geriant en de DOC-teams werken we als specialisten ouderengeneeskunde al jaren vanuit DBC-s en de zorgverzekeringswet. Nu wordt het ook bezuiningen in 2012. Toch werkt het gerichter dan die steeds maar krimpende ‘all-in AWBZ’. Hoop dat de ZvW voor specialisten ouderengeneeskunde snel gemeengoed wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Zou Verenso dan toch een positieverbetering voor haar leden weten te bereiken. Afgaand op de laatste 20 jaar zou ik denken van niet. Maar de kaarten staan er goed voor. De specialisten ouderengeneeskunde werken in toenemende mate buiten de muren en daar hoort een andere financiering bij. Daarnaast is dit specialisme zo onderbetaald dat het al vele jaren moeilijk is om goed opgeleide artsen aan te trekken. So what was altijd de reactie van VWS. Maar wellicht begint VWS te luisteren met een staatssecretaris uit dit vak. Laten we het hopen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.