Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister verlaagt de lat niet voor streekziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ook kleine streekziekenhuizen moeten aan de kwaliteitsnormen voldoen. Ook al kan dat betekenen dat ze artsen voor de intensive care tekortkomen en dat die afdeling daar moet sluiten, vindt minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
Foto: Tweede Kamer

Streekziekenhuizen trokken onlangs aan de bel dat de steeds strengere kwaliteitseisen voor hen een financiële molensteen is. Van de 28 regionale ziekenhuizen voldoen 12 niet aan de aangescherpte kwaliteitseisen voor de intensive care en 22 niet aan die voor de spoedzorgketen. Ze hebben 22 tot 30 miljoen euro extra nodig voor extra seh-artsen en intensivisten. Dat heeft het onderzoeksbureau Gupta berekend in opdracht van de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). De SAZ onderhandelt met de Nederlandse Vereniging voor Intensivisten over een addendum op de IC-richtlijn. Die zal vooral gaan over een nadere omschrijving van wat complexe ic-zorg is. De regionale ziekenhuizen hebben lang niet altijd te maken met complexe ic-zorg. Ze willen daarom meer flexibiliteit en ‘regelruimte’ om oplossingen te organiseren die passen bij de lokale situatie, zei ziekenhuisbestuurder Suzanne Kruizinga in een interview met Zorgvisie. In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het ziekenhuis waar Kruizinga werkt, werkt een intensivist bijvoorbeeld ook als internist.

Geen uitzondering voor streekziekenhuis

Bruno Bruins van Medische Zorg laat aan het persbureau ANP weten dat hij zich niet gaat bemoeien met de inhoud van de kwaliteitsstandaarden. Die zijn immers door het veld opgesteld en goedgekeurd door het Zorginstituut Nederland. Wél wil hij eens kijken of er wel genoeg intensivisten beschikbaar zijn. Van een uitzonderingspositie voor de regionale ziekenhuizen wil Bruins op voorhand niets weten. ‘We kunnen niet zeggen: de kwaliteitsstandaard geldt in Zuid-Holland, maar niet in Drenthe’, vindt Bruins. De streekziekenhuizen hebben wel bezwaar gemaakt tegen de nieuwe kwaliteitsnorm, erkent de minister. Maar onafhankelijke deskundigen hebben vervolgens de knoop doorgehakt en tot deze standaard besloten.

Streekziekenhuis vreest sluiting ic

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd heeft aangekondigd de ic-richtlijn vanaf 1 juli te gaan handhaven. De kwaliteitsstandaard voor de spoedzorgketen is formeel nog niet goedgekeurd door het Zorginstituut. De twaalf streekziekenhuizen die niet voldoen aan die ic-richtlijn, zijn bang hun ic kwijt te raken. Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) wil dat Bruins ingrijpt. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vraagt zich af of de streekziekenhuizen niet ondersneeuwen bij het vaststellen van de kwaliteitsnormen. Bruins wil die zorg ‘graag wegnemen’. Ook als de kwestie op het bordje van deskundigen belandt, worden de regioziekenhuizen nog voortdurend geraadpleegd, stelt hij. Een ruime meerderheid van de Kamer wil nog voor het zomerreces met de minister in debat over de problemen waar de regionale ziekenhuizen mee kampen. Dat moet snel gebeuren, zo redeneerden Kamerleden in een Kameroverleg op dinsdag 29 mei, omdat de controles 1 juli beginnen.

 

1 REACTIE

  1. Natuurlijk moeten alle IC’s en SEH’s aan de kwaliteitsnormen voldoen. Die afdelingen als eerste, zelfs. Maar we mogen toch hopen dat de minister niet onbezonnen te werk gaat, dat de bijwerking van zijn beleid niet erger gaat zijn dan de kwaal die hij wil bestrijden?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.