Minstens 127 miljoen weg aan invoering trekkingsrecht pgb

De catastrofaal verlopen invoering van het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb) heeft de overheid tot nu toe al tussen de 127 en 141 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit cijfers van de SVB, gemeenten en VWS.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Minstens 127 miljoen weg aan invoering trekkingsrecht pgb

Sinds dit jaar krijgen pgb-houders het geld voor hun zorgverleners niet meer op hun bankrekening gestort, maar betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgverleners. Uit stukken die naar aanleiding van het pgb-overleg gisteren in de Kamer zijn gepubliceerd, blijkt dat de kosten van de invoering van dit zogenoemde ‘trekkingsrecht’ sterk oplopen. Zo heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) tot nu toe 90 miljoen moeten uitgeven aan het nieuwe systeem. De gemeenten hebben gezamenlijk tussen de 22 en 31 miljoen uitgegeven om hun systemen aan te passen en gedupeerde pgb-houders die begin dit jaar achter het net visten wegens technische moeilijkheden, krijgen via

6
53

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

  1. Er is bij de overheid 127 miljoen weg, en dan hebben we het nog niet over de hoge kosten die zorgverzekeraars moesten maken om de PGBs via de Zvw uit te betalen. De zorgvragers worden afgeknepen en de diversiteit werkt onvrede en wellicht zelfs fraude in de hand. Goed beleid hoor (ahum)!

  2. Lees alle reacties
  3. Onvoorzien? Schippers en Van Rijn wilde gewoon de vele waarschuwingen niet horen. Eerst geruststellende woorden, toen zwakke excuses en tot nu toe 9 debatten. Het voorschot MOEST een betaling achteraf worden. Vele gefrustreerde PGB'ers en daarvan afhankelijken dragen nu de lasten van achterstallige betalingen. En, is de fraude nu opgelost en de bezuiniging gehaald?

  4. 127 miljoen naar de knoppen! Het product van deze regering is oprecht een drama. Heel Nederland ziet hoe deze regering het zorgbestel in Nederland finaal naar de knoppen brengt. Een bezuinigen had op andere manier gekund, met minder schade aan morele zaken met minder geldverkwisting aan SVB en andere lucratieve bureau's!

  5. 127 miljoen om een paar miljoentjes fraude aan te pakken. En zo gaat het nu steeds weer met nieuwe regelgeving: de goeden leiden onder de kwaden. Overigens is die fraude natuurlijk ook nog niet opgelost. Zullen we dan weer een nieuw systeem bedenken waar iedereen last van heeft?

  6. Hoeveel thuiszorguren kunnen geleverd worden voor 127 miljoen verloren euro's? De kosten die dit soort processen kosten zijn buitenproportioneel. Ik denk dat de overheid hoognodig eens een zorgplan voor zichzelf moet maken om daarna te evalueren op doelmatigheid, effectiviteit, efficiënte van inzet uren en of de juiste evidence based interventies zijn ingezet…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.